A gravlax valójában a nyers lazacnak egyfajta tartósítási módszere, mely a skandináv országokban igen elterjedt. A karácsonyi sushit, mivel “ipari” mennyiségben terveztük csinálni, ezért úgy gondoltam, hogy a drága füstölt lazac megvétele helyett kipróbálom a nyers lazac ilyen formájú felhasználását. A konkrét receptet Nigella Lawson egyik karácsonyi műsorában láttam, mindössze annyi változtatást eszközöltem rajta, hogy gin helyett vodkával pácoltam a halat. Nem tett neki rosszat. A halnak valóban a füstöltéhez hasonló íze lett, légmentesen lezárva pácolás után még 3-4 napig hűtőben eláll. A leírt mennyiségből igencsak nagy adag lett, legközelebb egy 30 dkg-os adaggal is bőven megelégszem. Amúgy tökéletes a füstölt lazac helyettesítésére bármilyen főtt ételben, de pirítósra kent krémsajttal is nagyon finom.
blog002

Hozzávalók:

  • 1 kg friss lazac
  • 4 evőkanál só
  • 4 evőkanál barnacukor
  • 3 teáskanál (angol) mustár
  • 2 evőkanál vodka
  • nagy adag friss kapor

Több cikkben is utánaolvastam annak, hogy a friss halat kell-e, lehet-e fagyasztani. Volt, aki a különböző baktériumokra hivatkozva tért ki a fagyasztásra, más amellett volt, hogy friss hal esetében mindez szükségtelen. Hát én sem fagyasztottam le, de a halat egyből vásárlás után elkészítettem, nem hagytam a hűtőben állni napokig.
A halat bőrével lefelé egy edénybe tesszük. Összekeverjük a kapor kivételével a hozzávalókat, és ezzel jó alaposan bedörzsöljük. Befedjük a kaporral, és szorosan ráterítünk egy réteg folpackot. Nehezéket teszünk a hal minden részére, és folpackkal jó szorosan áttekerjük. Így kerül a hűtőbe 36-48 órára. (Nálam 36 óra volt.) A kellő mennyiségű idő elteltével a halról letöröljük a pácot, hogy a só ne tudjon jobban beivódni. Ezután vékonyra szelve tálaljuk, vagy használjuk a füstölt lazac helyett.

blog003