Szóval igen, ez Valentin Napra készült. Igazából kaptam a kérdést, hogy menjünk-e valahova vacsorázni, de hát miért mennénk, ha helyette főzhetünk otthon. Ugye, hogy sokkal jobb ötlet? És egyébként pénztárcakímélőbb is. Ebben az ételben az egyetlen “drága” dolog a kacsamáj volt. Amikor bejelentettem, hogy céklás krumplipüré lesz, mert Valentin nap van, akkor a kedves Másikfelem megkérdezte: “És mi köze a céklának a Valentin-naphoz?”. Na puff, ennyit a romantikáról. Szóval inkább jöjjön a recept.

DSC_1515

Hozzávalók (2 nagyevő személyre):

70 dkg pecsenye kacsamáj
2 nagy fej lilahagyma
3 ev.kanál kacsazsír
só, bors, kakukkfű, szerecsendió

60 dkg krumpli
30 dkg – 1 nagyobb cékla
10 dkg vaj
só, bors, szerecsendió

A májat előző nap megtisztítjuk, tejbe áztatjuk.
A krumplit és a céklát meghámozva sós vízben feltesszük főni. A céklának kicsit több idő kell, úgyhogy a cékla puhasága legyen a mérvadó. Közben megpucoljuk és csíkokra vágjuk a hagymát, majd leöntjük a tejet és megszárítjuk a májat. Ízlés szerint felvágjuk. A lilahagymát egy kanál kacsazsíron üvegesre pároljuk, majd félretesszük. Amikor megfőtt a cékla-krumpli páros, leöntjük róla a vizet és 10 dkg vajjal simára turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendióval ízesítjük.
A májat a maradék zsíron közepes lángon 10 perc alatt puhára pirítjuk. Kakukkfűvel és borssal ízesítjük és csak a legvégén sózzuk, hogy ne legyen rágós. Az utolsó 2 percben a lilahagymát is hozzákeverjük.