A stroopwafel egy holland édesség, amelyet akkor kóstoltam először, amikor az egyik holland egyetemen voltam csereösztöndíjjal. Eléggé rákattantam, mert sajnos(!) boltban is lehetett kapni, de azért az utcán árult, frissen készített volt a legfinomabb. A vicc szerintem az, hogy bár waffelnek hívják, kinézetre inkább egy ostyára hasonlít, ízre pedig egy omlós, nagyon vékony kekszre, mely közé tölteléknek karamellszószt raknak. Úgy két hete eszembe is jutott, hogy utánanézek, biztosan találok hozzá való receptet. Az egyetlen extra hozzávaló, az maga az ostyasütő volt (ez lehet elektromos vagy öntöttvas), ami nem biztos, hogy minden háztartásban van, de hátha tudunk kölcsönkérni egy-két mintadarabért cserébe. Én is így tettem. Több receptet is átnézve arra jutottam, hogy első próbálkozásomat így készítem el.

DSC_1465

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

25 dkg liszt
20 dkg vaj
1 csomag instant élesztő
1 tojás
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 tk fahéj

Karamellszósz:
25 dkg cukor
5 dkg vaj
1,5-2 dl habtejszín
1 tk. fahéj

A tojást a cukorral, sóval és fahéjjal addig verjük, míg a cukor teljesen fel nem oldódik – ez kb. 10 perc. Az élesztőt 2 evőkanál meleg vízzel elkeverjük. A tojásos keverékhez hozzáadjuk a vajat, majd apránként a lisztet és végül az élesztőt. Az elkészült tésztából gombócot formázunk, és meleg helyen fél órát pihentetjük. Ez alatt elkészítjük a karamellszószt. A cukrot egy lábasban megolvasztjuk. Nekem be szokott válni, hogy a cukrot nem kevergetem, csak hagyom, hogy magában legyen, ha füstölni kezd, akkor pedig az edényt felemelem, és jól megrázogatom. Amikor a cukor szép világosbarnára karamellizálódott, leveszem a tűzről, majd hozzáteszem a vajat. Először csomós lesz, de visszateszem a tűzre, és várom, amíg a vaj teljesen elolvad. Ezután hozzáöntök 1 dl szoba hőmérsékletű habtejszínt. Nagyon elkezd forrni, és ismét csomós lesz, de kitartó keveréssel úgy 10 perc alatt homogenizálni tudom a masszát. Ha túl sűrűnek találom, még 0,5-1dl tejszínt hozzáteszek. Vigyázzunk, a töltelék ne legyen túl folyós, mert akkor az ostyáinkból is ki fog folyni. Inkább legyen kicsit sűrűbb, amíg elkészülnek az ostyák a krém úgyis hűl, látszódni fog, ha elbír még egy kis tejszínt, utólag is tudjuk korrigálni az állagát.
Fél óra elteltével a tésztánkból diónyi gombócokat formázunk. Az ostyasütőt 5 perc alatt alaposan áthevítjük, első sütés előtt vékonyan átkenjük olajjal. A tésztát nem nyomjuk túl vékonyra, nekem az vált be, ha oldalról nézve kb 2-3 mm-es vastagságú. A tészta mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Még forrón óvatosan kettévágjuk – ez pont annyi idő, hogy mire végzünk, már fordíthatjuk is a következő adagot -.
A kihűlt ostyákat megtöltjük 1-1 kanál karamellszósszal, majd a feleket óvatosan összeillesztjük.
Egyetlen hibája, hogy egy adag nagyon gyorsan elfogy…

DSC_1479