Már régóta szemezgettem ezzel a tortával, bár látszott rajta, hogy egy valódi tömör gyönyör. A karamellkrém, a banán és a tejszínhab külön-külön sem túl könnyű, pláne nem ilyen kombinációban. Viszont összességében úgy gondolom igen jól vizsgázott, és húsvétkor amúgy sem a kalóriák számolásával kell majd tölteni az időt, úgyhogy bátran lehet készíteni.

Hozzávalók (26 cm-es formához):

Tészta:

18 dkg liszt
10 dkg teavaj
6 dkg porcukor
1db tojás
1 csipet só

Krém:

2 db sűrített tej (2×170 g)
4 dl tejszín
6 dkg cukor
2 ev.kanál étkezési keményítő

2 db banán
citromlé
4 dl tejszín
2 db habfixáló

DSC_1631

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy a formába beletéve legyen egy 3 cm-es perem. Sütőpapírt helyezünk a tésztára, öntünk bele száraz lencsét vagy babot, ami nehezékként szolgál. 15 percig sütjük így, majd öt percig a nehezék nélkül. Ha kész, hűlni hagyjuk, közben elkészítjük a krémet.
A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük 2 dl tejszínnel és addig keverjük, amíg a cukor feloldódik. 2 dl tejszínt elkeverünk a keményítővel. Egy külön edényben elkezdjük főzni a sűrített tejet, sűrűn kevergetve, nehogy odaégjen, amíg szép barna színe nem lesz. Ez körülbelül 10 perc alatt következik be. Ekkor hozzáöntjük a karamellizált cukros tejszínt, a tejszínnel elkevert keményítőt és 5 perc alatt puding sűrűségűre főzzük.
A krémet még melegen beletöltjük a pite formába, gyorsan megszilárdul.
A banánt vékony szeletekre vágjuk, citromlével elkeverjük, így akadályozva meg a banán barnulását. Ráhalmozzuk a tortára ezt is, szépen elrendezve.
A maradék tejszínt ízlés szerint 1-2 kanál porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, a torta tetejére halmozzuk. 1-2 óra hűtés jót tesz neki, reszelt csokoládéval díszítjük.

DSC_1635