Annak, akinek valamilyen ünnepnapon van születésnapja, egyik szeme sír, a másik nevet. Én majdnem újév napján születtem, és bár két ünnep között iskola sincs, meg általában munka se, azért nem mindig éreztem fenékig tejfelnek az ünneplést. Ez a torta egy szülinaposnak készült, remélem ízleni fog neki.

DSC_1610

Hozzávalók (26 cm-es formához):

Tésztához:
18 dkg liszt
10 dkg teavaj
6 dkg porcukor
1db tojás
1 csipet só

Krémhez:
2 db citrom leve és héja
2 db narancs leve és héja
1 dl víz – összesen legyen 2,5 dl lé
18 dkg porcukor
4 db tojássárgája
3 ev. kanál étkezési keményítő
10 dkg vaj

Habcsókhoz:
4 db tojás fehérje
50 ml víz
20 dkg porcukor

Először összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Gyorsan dolgozzunk, mert a kéz melegétől a tészta ragacsos lesz. Fél órát hűtőben pihentetjük.
A sütőt 180 fokra állítjuk. Egy lábasban kevés vizet teszünk fel, a krémet majd a gőz fölött készítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a porcukorral habosra keverjük. A citrom és narancs héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, leszűrjük. Annyi vízzel pótoljuk – nagyjából 1 dl -, hogy 2,5 dl levet kapjunk. Simára keverjük benne a tojásos masszát és a keményítőt. Egy fém tálba tesszük, és a gőz fölé helyezzük. Folyamatosan kevergetve a krém 10-15 perc alatt puding állagúra sűrűsödik. Ha nem találjuk elég keménynek, még egy kanál keményítővel sűríthetjük.
A krémet hűlni hagyjuk, a tésztát eközben megfelelő méretűre nyújtjuk, úgy 3-4 cm peremet hagyva a formában, hogy a krém ne tudjon majd kifolyni. A tésztára sütőpapírt teszünk, megszórjuk babbal vagy lencsével, ami nehezékként szolgál. Ezt a fajta sütési módot vaksütésnek nevezik. 15 percig sütjük 180 fokon így, majd levesszük róla a nehezéket és tovább 5 percig sütjük, amíg szép színe nem lesz. A tésztát kihűtjük.

DSC_1622

Ha a krém langyos, hozzákeverjük a puha vajat, és 5 percig habverővel krémesítjük.
Ha van időnk, érdemes várni egy fél órát, amíg a tészta és a krém is kihűl, így könnyebb az összeállítás, biztosan nem folyik ki a krém.
A habcsókhoz a vízből és porcukorból szirupot főzünk. A tojásfehérjét közepes fokozaton kezdjük verni, közben lassan hozzáöntjük a cukorszirupot. Akkor jó a hab állaga, ha nagyon kemény, fényes. A torta tetejére halmozzuk. A sütőt grill fokozatra állítjuk, és 160 fokon 10-15 perc alatt rászárítjuk a habcsókot.
Szeletelés előtt érdemes legalább 1 órát hűtőben tárolni.</span>