Gondoltam nem írom már le a címben, hogy milyen zöldséggel készült a legújabb cupcake, mert akkor senki nem fog tovább olvasni, az biztos. Nem, nem répából. Mielőtt elkattintanál, ha esetleg javasolhatom, hogy ha meg is rémít, elborzaszt, akkor csak csináld meg, etesd meg valakivel, (ne mondd meg miből van!) és meglátod, ha kéri a másodikat belőle, te magad is kedvet kapsz, hogy megkóstold. (Mellesleg laza 10 percig magyaráztam Apukámnak, hogy legalább kóstolja meg, mert tényleg finom, nem zöldség íze van, mire beadta a derekát. De csak azért, mert mondtam neki, ha nem ízlik, otthagyhatja. Persze könnyen ki lehet találni, hogy végül nem csak egyet evett. Azért komolyan, felért egy tanulmánnyal.)

uj004

Hozzávalók (12 db muffinhoz):

3 tojás – külön-külön fehérje és sárgája
15 dkg cukor
1,5 dl napraforgóolaj
1 tk. fahéj
kevés őrölt szerecsendió
20 dkg cékla nyersen, apróra reszelve
1 csomag sütőpor
24 dkg liszt

Krémhez:
10 dkg teavaj
10 dkg fehércsokoládé

A sütőt 180 fokra melegítjük. A céklát gumikesztyűben pucoljuk, hacsak nem akarunk lila kezű szörnyet játszani egy hétig. Apró lyukú reszelőn reszeljük, vagy turmixgépben pürésítjük. A tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük. Beletesszük a fahéjat, a szerecsendiót, a céklát és a napraforgóolajat. A lisztet kimérjük a sütőporral, csomómentesre keverjük a tojásos keverékkel. Az utolsó 2-3 kanálnál már nagyon nehéz a tésztával dolgozni, ha nem megy, tegyük félre a maradék lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá vejük, óvatosan belekeverjük a tésztába, ezzel lazítva azt. Ha maradt még liszt, amit korábban nem tudtunk belekeverni, most pótoljuk. A tésztát 12 felé osztjuk, és 180 fokon kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
A muffinokat hagyjuk teljesen kihűlni. A fehércsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, amikor langyosra hűlt puha vajjal habosra keverjük. A cupcake-et akkor állítsuk össze, amikor a krém és a muffin is teljesen kihűlt, különben a vajas krém kifolyik a sütinkből.

uj005