Az a helyzet, hogy ahogy egyre inkább öregszem – haha – úgy egyre kevésbé kívánom a húst. Persze jól esik meg minden, de ha szüleimnél töltünk egy teljes hétvégét, masszív húsinvázióval, akkor utána még a Másikfelem is kéri, hogy vegyük kicsit lightosabbra a következő hetet. Mivel azonban nem élhetünk mindig tésztán meg főzeléken, ezért próbálok keresni olyan vega (nem vegán) ételeket, amik jellemzője nem a totális íztelenség. Párolt zöldségek messze kerüljetek!
Sosem hittem volna, hogy találok érdekes receptet egy női magazin honlapján. És mégis. Szóval apró változtatásokkal, de ki is próbáltam. (Ötlet: innen)

DSC_1579

Hozzávalók (4 személyre):

1 nagyobb padlizsán
15 dkg vörös lencse
2 db paradicsom
2 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi gyömbér
1 konzerv kókusztej
1 tk. kurkuma
1/2 tk. őrült római kömény
1/2 tk. őrölt koriander
pici(!) szárított chilipehely
só, bors

Tálaláshoz: fejenként 1 db pita vagy naan kenyér

A padlizsánt apró kockákra vágjuk, kicsit besózzuk. A hagymát apróra vágjuk, olívaolajon üvegesre pirítjuk. Belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért, hozzáadjuk a fűszereket, és 1-2 percig így pirítjuk. (Egyszer olvastam egy cikket, hogy ha olajban vagy zsírban pirítjuk a fűszereket, és nem akkor adjuk hozzá, amikor már vízzel van felengedve az étel, teljesen más ízhatást kapunk.) Visszatérve a recepthez, mielőtt odaég a hagyma: Közben apróra vágjuk a paradicsomot, és a padlizsánnal együtt hozzákeverjük a hagymához. Sózzuk, borsozzuk. Amikor a paradicsom kezd kicsit megfonnyadni – úgy 5 perc – hozzáadjuk a 15 dkg vörös lencsét, amit lehetőleg előtte egy pohárban mérünk ki. Hozzáadjuk a kókusztejet, és simára keverjük a masszát. A keverékhez kétszer annyi vizet adunk, mint amennyi a lencse volt. Ezután már csak néha kell megkevergetni. Úgy 20 perc alatt fő puhára, de inkább al dentére a lencsénk. Ha valaki szottyosra szeretné, javasolnom hogy egy fél napot áztassa be a főzés előtt. (Ebben az esetben egy adag vizet adjon hozzá, és ha szükséges, pótolja utólag.)
Naan kenyérrel kellene tálalni, de csak pita volt otthon. Tunkolva enni azzal sem volt rossz.

DSC_1575