Sokszor kerestem magam is a VKF! (Vigyázz, kész főzz!) receptjei között. Az 55. felhívást a Dublin felett az ég bloggerinája tette közzé, a téma mi más is lehetett volna, mint a húsvéti finomságok.  Tudom, én már kicsit előrébb tartok, mint kellene, de azt gondoltam, hogy ha most nem osztom meg ezt az ötletet, el fog teljesen sikkadni. Ez a recept kifejezetten a húsvéti maradékok újrahasznosítására lett kitalálva.

DSC_1634

Hozzávalók (26 cm-es formához):

Tészta:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tk. só
1 csipet cukor
1 tojás
2-3 ev. kanál víz

Töltelék:
20 dkg főtt sonka
4 db főtt tojás
10 dkg borsó
3 db (nyers) tojás
2 dl főzőtejszín
só, bors
zöldfűszer (metélőhagyma, bazsalikom)

Kenéshez:
1 tojás

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha nehezen áll össze, 1-2 kanál vizet öntünk hozzá. Fél órát hűtőben pihentetjük:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tejszínt egy egész tojással és két tojás sárgájával összekeverjük. Beletesszük a kockára vágott főtt sonkát, a felvágott főtt tojásokat és a borsót. Az egészet óvatosan összekeverjük, sóval és borssal, némi zöldfűszerrel ízesítjük.
A tésztát 1/3-2/3 arányban elosztjuk, a nagyobb részt akkorára nyújtjuk, hogy a tortaformánkban egy 5 cm-es perem is legyen. Az alját villával megszurkáljuk, majd beleöntjük a tölteléket. A töltelékre ráhajtjuk a tészta kilógó peremét, majd a maradék tésztával befedjük. A tetejét villával megszúrjuk, és egy kissé felvert tojással bekenjük.
180 fokon 35-40 perc alatt pirosra sütjük.

DSC_1630