Ha továbbra sem jön a tavasz, kénytelen leszek a saláta receptek helyett még több édességet posztolni, hogy legalább ennyi örömet leljünk a meghosszabbodott télben. A cheesecake magyarra lefordítva sajnos “sajttortát” jelent, amit én kifejezetten nem szeretek, mert a nem gasztromán családtagjaim hátán egyből feláll a szőr, ha csak meghallják a szót. Mert ugye  valamiért egyből arra asszociálnak, hogy 1. ez trappista sajtból készült, 2. ergo ennek biztosan trappista sajt íze van.
Hát kedves mindenki, ezúton üzenem, hogy nem, NINCS sajt íze, viszont azzal egyet tudok érteni, hogy a magyar fordítás nem a legszerencsésebb. Ezt a süteményt először 3 éve, egy kedves barátnőm diplomaosztójára készítettem, ahol Anyukám is ott volt, és azóta is többször kérte. Az benne a jó, hogy amellett, hogy gyorsan elkészül, a banán és a karamell íze szépen megbújik benne, nem tolakodik, de végig érezzük azt a kis extrát, amit nyújt. Mivel most sokan ettük, ezért nem tortaformában, hanem tepsiben készült. Remélem emiatt nem panaszkodik senki.

cheesecake005

Hozzávalók (kb. 30×35 cm-es tepsihez):

1 csomag zabkeksz
5 dkg olvasztott vaj

750 g krémsajt
4 dl tejföl
1 vaníliás cukor
15 dkg cukor
3 tojás
2 evőkanál keményítő
2 db banán
5-6 db vajkaramella apróra vágva

A sütőt 180 fokra melegítjük. A kekszet apróra törjük, az olvasztott vajjal összekeverjük és leterítjük a tepsi aljába. Ujjunkkal alaposan megnyomkodjuk és 5-10 percre a sütőbe tesszük.
A banán, a karamella és a keményítő kivételével alaposan összekeverjük a hozzávalókat. A banánt villával összenyomjuk, és a krémhez keverjük. Végül hozzáadjuk a keményítőt. A masszát a tepsibe öntjük, és beleszórjuk a vajkaramella darabokat. 40 perc alatt készre sütjük, ha nagyon barnul fóliával letakarjuk. Legjobb, ha a sütőben hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a teteje ne töredezzen be.

cheesecake004