A hagyományos Charlotte torta félgömb alakú, de mivel ez a torta szülinapra készült, így a Sógornőmmel – aki segédkezett az elkészítésében (köszi!) – a torta forma mellett tettük le a voksunkat. Csak elsőre tűnhet ördöngösségnek a torta összeállítása, egyébként mindössze egy kis kézügyesség szükségeltetik a piskóta feltekerésénél, a többi már gyerekjáték. A képen látható torta egy 30(!) cm-es formában készült, ami nem kis mennyiségű alapanyagot igényelt. Jelentem finom volt, és mind elfogyott.  Én itt most a 26 cm-es formához való arányokat adtam meg.

uj006

Hozzávalók (26 cm-es formához):

Piskótatekercshez (30×35 cm-es formában):
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 púpos evőkanál liszt
6 evőkanál víz
1 tasak sütőpor
3 evőkanál baracklekvár

Túrókrém:
50 dkg túró
5 dl tejszín
14 dkg cukor
2 db zselatinfix
barackbefőtt
Díszíteni: fehércsoki forgács

A sütőt 200 fokra állítjuk, elkészítjük a piskótát. A tojást és a cukrot habosra keverjük, akkor jó, ha a tojás kissé kifehéredik  és a cukor teljesen feloldódott. Hozzáöntjük a 6 evőkanál vizet . Kanalanként hozzákeverjük a lisztet, mindig jól elkeverve, majd hozzáadjuk a sütőport. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a tésztát 15 perc alatt készre sütjük. Amint kész azonnal egy nagy konyharuhára terítjük, leszedjük róla a sütőpapírt és megkenjük a lekvárral. Gyorsan kell dolgozni, mert melegen könnyebben fel lehet tekerni, és kisebb az esélye, hogy eltörjük a piskótát. Ha feltekertük, félrerakjuk.
A barackbefőttet apró kockára vágjuk, valamennyit félreteszünk díszítésnek. A túrót a cukorral kikeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A túróba belekeverjük a zselatinfixet, 1 percig erős fokozaton verjük majd óvatosan hozzáadjuk a korábban felvert tejszínt is. Végül belekeverjük a barackdarabokat. Persze amikor már van más gyümölcs (pl. eper, málna), azzal is készíthető.
Előveszünk egy 26 cm-es tortaformát. A piskótatekercset ujjnyi vastag (max. 1cm-es) szeletekre vágjuk. először leterítjük a forma alját, majd szépen kibéleljük az oldalát is. Végül beleöntjük a túrómasszát, és minimum két órára – de még jobb, ha egy estére – hűtőbe tesszük.
A tetejét ízlés szerint díszítjük.

uj007