Annyira meleg lett, hogy eldöntöttem, ideje fagylaltot gyártani! Bevallom van egy bizonyos cheesecake fagylalt, amit nagyon szeretek, ezt szerettem volna rekonstruálni. Mielőtt bárki elkeseredne, hogy nincs fagylaltkészítő gépe, nekem sem volt, de ez egyáltalán nem jelentett problémát. Azt hiszem nem ez lesz az utolsó recept a repertoárban, mert igencsak kedvet kaptam a további próbálkozásokhoz.

fagyi001

Hozzávalók (8dl-hez):

2 tojássárgája
5 dkg cukor
20 dkg krémsajt
2 dl tejszín
2 dl tej
1 tk. vanlia esszencia
fél citrom leve

Öntethez:
10 dkg gyümölcs – lehet fagyasztott is, nálam most vegyesgyümölcs –
3 ek. víz
1 ek. porcukor

A tojássárgáját a a cukorral habosra keverjük. A krémsajttal, a tejjel és a tejszínnel is simára keverjük, majd feltesszük főzni. Közepes lángon 10 perc alatt kissé besűrítjük, madártejhez hasonló állagot kell elérni. Ha elkészült, belefacsarjuk a fél citrom levét és a vanília kivonatot.
A gyümölcsöt a vízzel és a porcukorral feltesszük főni, felforraljuk, 5 perc alatt besűrítjük, leturmixoljuk.
Ha van fagylaltgépünk, akkor ebben készítjük a fagylaltot, nekem viszont nem volt, így a következő módszerrel készítettem. Amikor már kihűlt a krém 1 percig magas fokozaton habverővel vertem, hogy minél habosabb legyen. Betettem a fagyasztóba, és ezt a műveletet még kétszer megismételtem, óránként egyszer. Amikor letelt a két óra visszatettem még fél órára. Ekkor már kásás jellege volt. Újból kivettem, immár utoljára, és kanalanként belepöttyentettem a gyümölcsöntetet, mert azt szerettem volna, ha nem olvad bele teljesen a fagylaltomba.
Egy éjszakán át fagyasztottam, másnap szuper volt! Fogyasztás előtt 20-30 perccel érdemes kivenni, ha szép gombócokat szeretnénk kivarázsolni a dobozból.