A tegnapi hideg időre direkt készültem. Úgy döntöttem, ha a tavasz így nem foglalkozik velem, akkor én sem foglalkozom vele, és készítek egy olyan ételt ami jó húsos, hosszú főzési idő szükséges az elkészítéséhez és még bor is van benne – na meg mellé is, természetesen -. Azt kell mondjam, igencsak jól sikerült. Ne ijedjünk meg a hosszú leírástól, tényleges munka – mosogatást nem számolva – úgy 3/4 óra van vele. Cserébe igazi összetett ízélmény, ahogy a puha kakashús és a boros paradicsomos szaft összekeveredik a szánkban a gombával és a hagymával. Hmm…

coq au vin

Hozzávalók (4 személyre):

1,5-2 kg kakas (nálam belsőségekkel – szív, zúza, máj, mell nélkül!)
15 dkg bacon
6 dl vörösbor
5 dl húsleveslé
2 ek. paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
1/2 tk. kakukkfű
2 kisebb babérlevél
só, frissen őrölt bors
5 dkg vaj
petrezselyem

40 dkg gomba
2 dkg vaj

1 üveg gyöngyhagyma
2 dkg vaj

1 ek. liszt
2 dkg vaj

A kakast megtisztítjuk a bőrétől – ahol tudjuk – a belsőségeket félretesszük egy edénybe, kevés vizet engedünk rá. A bacont apró kockákra vágjuk, egy mély serpenyőben – ami elég nagy – a vajat felhevítjük, a bacont 10 perc alatt megpirítjuk benne, majd ha kész, kiszedjük egy kis edénybe. A visszamaradt zsírokban a kakas részeit 2-2 perc alatt barnára pirítjuk, majd átszedjük egy megfelelően nagy lábosba. Ha minden részt megpirítottunk, átöntjük a megmaradt szaftot a kakasra, hozzáadjuk a bacont, a vörösbort, a húsleveslét, a paradicsompürét és a fűszereket. Óvatosan sózzuk, a bacon is sós! Egyszer nagy lángon felforraljuk, majd közepes lángra visszaállítva tovább főzzük. Fél óra elteltével beletesszük a megtisztított szívet és a zúzát.
Miközben a kakas készül, megtisztítjuk a gombát és lecsöpögtetjük a gyöngyhagymát. A korábban használt serpenyőben felhevítünk 2 dkg vajat. A gombát 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk, az utolsó 1 percben borsozzuk, sózzuk. Külön tálba szedjük, ismét felhevítünk 2 dkg vajat és most a gyöngyhagymát pirítjuk át. Ez úgy 3-4 perc alatt elkészül.

coq au vin 2 A kakas otthoni “termés” volt, 2 éves, így nálam kicsivel több mint másfél órát főtt, mire megfelelően puhának találtam. Ekkor negyed órára beletettem a májat. Az elkészült kakast egy külön tálba szedtem, amit letakartam, hogy ne hűljön ki túlságosan. A levet leszűrtem, a bacont a kakasra öntöttem. A vajból és lisztből rántást készítettem, a lisztet addig pirítottam, amíg világosbarna színe nem lett. Ekkor folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon be, felöntöttem a megmaradt szafttal, 5 perc alatt besűrítettem.
A kakast visszatettem a nagy lábosba, befedtem szafttal. Ha szükséges, kissé felforrósítom és a gomba-gyöngyhagyma réteget ráhelyezve, petrezselyemmel megszórva tálaltam.

coq au vin 3