Jajj, nagyon-nagyon szeretem ezt a tortát. Légies, puha tészta, habos krémes töltelék. Egyetlen hátulütője van (najó, kettő): gyorsan elfogy, és tényleg csak frissen az igazi. Tehát érdemes akkor készíteni, ha már aznap szándékozzuk megenni. A recept (innen) való.

uj008

Hozzávalók (26 cm-es formához):

Tésztához:

2 dl tej
1 csomag szárított élesztő
5 dkg vaj
7 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
40 dkg liszt
1 tojás
1 csipet só

Mandularéteg:

10 dkg szeletelt mandula
8 dkg vaj
2 ek. tej
6 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2 ek. méz

Sodóhoz:

4,5 dl tej
1 csomag vaníliás puding
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg teavaj
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló

Először elkészítjük a kelt tészta hozzávalóit. A száraz hozzávalókat egy edénybe kimérjük, hozzáöntjük az olvasztott vajat, a a langyos tejet és a szárított élesztőt, majd végül hozzáadjuk a tojást. Ebből géppel vagy kézzel laza tésztát gyúrunk, bő fél óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.
A mandulás réteg készítése következik: a vajat a tejjel, cukorral és a mézzel egy kis lábosban összeolvasztjuk. Amint megolvadt – nem kell forró legyen – hozzákeverjük a mandulát, kétszer átkeverjük és félretesszük. Nem kell a mandulát megpirítani.
Ha megkelt a tésztánk, a sütőt 180 fokra állítjuk. A tésztát egyszer átgyúrjuk, kerek lappá nyújtjuk, ami pont elfér a 26 cm-es tortaformánkban. Beletesszük a formába (én még sosem kentem ki vagy tettem bele sütőpapírt, és egyszer sem ragadt a tészta az aljára), majd további 15 percet meleg helyen kelesztjük, amíg ismét a duplájára nem kel. Ekkor ráöntjük a mandularéteget, egyenletesen elsimítjuk a tetején és a tésztát 30 perc alatt pirosra sütjük. Ha gyorsan barnulna, takarjuk le fóliával. Ha kész a tészta teljesen hagyjuk, hogy kihűljön, a krémet csak akkor töltjük bele. Gyorsabban hűl, ha még melegen kettévágjuk.
Elkészítjük a krémet: 4,5 dl tejből pudingot főzünk – cukor nélkül -, hűlni hagyjuk. A cukrot és a teavajat habosra keverjük. Ha kihűlt a puding, hozzáadjuk a vajas keveréket és habosra keverjük. Végül hozzáadjuk a felvert tejszínt is, kissé hűlni hagyjuk.
Ha a tészta és a krém is kihűlt, összeállítjuk a tortát. Mivel a tészta nem lesz vékony, én azt a módszert preferálom, hogy a torta tetejét előre felvágom – mint a Dobos tortánál szokás – és úgy helyezem a tortára. Esztétikusabb lenne egyben hagyni, de amikor ténylegesen felvágásra kerül a sor, én ezzel egyik próbálkozásom során többet vesztettem mint nyertem, mert krém mindenhol volt, csak a két lap között nem. Körülbelül 12 szelet lesz belőle. Legjobb még aznap megenni.

uj009