Guiness-es főétel készült a múlt héten, gondoltam, milyen desszert is mehetne jobban hozzá, mint egy olyan, amiben ugyanaz a sör van? Nem is volt kérdés, hogy a sötétbarna italhoz az étcsokoládé fog passzolni. Egy mousse-ra esett a választásom, viszont tojásfehérje épp nem volt a fagyasztóban. Emiatt külön nem akartam tojásokat feltörni, meg aztán kicsit ódzkodom is attól, hogy nyers tojást tegyek a desszertbe bármiféle hőkezelés nélkül. Emlékeztem, hogy van alternatíva erre a problémára is, így került képbe a pillecukor. Nagyon jó kis desszert lett, könnyű, habos és nem mellesleg csak kb. 15 perc munka van vele, és már előző nap elkészíthető.

ujj003

Hozzávalók (kb. 5db 3 dl-es adaghoz):

20 dkg étcsokoládé
4 dl + 4 ek. tejszín
12 db pillecukor (marshmallow)
1,5 dl Guiness sör
1 csomag habfixáló

Piskótához:
2 tojás
2 ek. cukor
2 púpos ek. liszt
1 tk. sütőpor

A piskótát a szokásos módon elkészítjük, egy kenyérformába vagy őzgerinc formába töltjük, 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.
A 4 evőkanál tejszínt a pillecukorral elkezdjük melegíteni. Amikor a pillecukor már félig folyóssá vált, beletesszük az összetört csokoládét és többször megkeverve homogén masszává melegítjük. A legvégén hozzákeverjük a sört és félretesszük hűlni. Amikor langyosra hűlt a 4 dl hűtött tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és falapáttal, alulról felfelé jövő mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze, belekeverjük a sörös-csokoládés öntetet.  A piskótát 1×1 cm-es kockákra vágjuk, a poharakat 3/4-ig töltjük a krémmel, majd kiskanállal 3-4 piskótát nyomkodunk bele. Legalább fél órára hűtőbe tesszük.

ujj001