Ki hallott már az Amerika szerte kedvelt mac&cheese-ről? Ez az egyszerű de nagyszerű, valójában egy extra sajtos makaróni recept hosszú időre tekint vissza. Eredetileg skót étel, ami aztán a 18. században vált igencsak elterjedté az Egyesült Államokban, népszerűsége pedig azóta is töretlen. Én most azért vettem elő, mert a tegnapi szürke időben szükségem volt valami kényeztetésre. És mi lehetne jobb, mint tészta és (majdnem) töménytelen mennyiségű sajt?

uj012

Hozzávalók ( 4 személyre):

(Martha Stewart receptje nyomán)

50 dkg makaróni (más néven rövidcső tészta)
5 dkg vaj
2 ek. liszt
7 dl tej
1 kis doboz tejföl
25 dkg sajt – vegyes sima, füstölt
só, frissen őrölt bors, szerecsendió
2-3 szelet kenyér héj nélkül

A kenyereket apró kockára vágjuk, egy serpenyőben megpirítjuk majd félretesszük. A sütőt 200 fokra melegítjük. Felteszünk vizet forrni egy kanál sóval és olajjal. Kivajazunk egy sütőedényt, félretesszük. A vajat egy lábosban megolvasztjuk, majd elkeverjük benne a lisztet. Kevergetve 1 percig pirítjuk, amíg kissé bugyborékolni nem kezd. Ekkor hozzáöntünk egy kevés tejet, amit simára keverünk. 2-3 adagban hozzáöntjük az előre kimért tejet, folyamatosan kevergetve, hogy ne legyenek benne lisztcsomók. Sózzuk, frissen őrölt borssal bőven megszórjuk és addig főzzük, amíg úgy 10 perc alatt a besamel mártásunk kissé be nem sűrűsödik. Ekkor hozzákeverjük a lereszelt sajtot, a tejfölt, szerecsendióval ízesítjük.
A tésztát feltesszük főni, de a leírtakhoz képest két perccel kevesebb ideig főzzük. Akkor jó, ha a külseje puha, de belül még látszik a nyers tészta. Leszűrjük, és a kivajazott edénybe öntjük a sajtos besamel szósszal együtt. Alaposan összekeverjük, a tetejét megszórjuk őrölt borssal, reszelt szerecsendióval és a kenyérkockákkal, majd 20 perc alatt 200 fokos sütőben készre sütjük. Parmezánnal megszórva tálaljuk.

uj016