Nem tudom, hogy egy nem édes tejszínes sós előételt lehet-e panna cottának nevezni, de jobb ötlet nem igazán jutott eszembe, hisz az elkészítése a panna cotta receptjére épül.
Ugyebár szedtünk jó sok medvehagymát, de azért a pesztón kívül még mást is ki akartam próbálni. Szóval azon gondolkodtam, hogy vajon létezik-e sós panna cotta? Hát persze, hogy létezett. Akkor az jutott eszembe, hogy vajon készül-e medvehagymából? Természetesen készült már több blogon is. Még tovább mentem, hogyan lehetne még jellegzetesebb sós előétellé tenni a medvehagymás panna cottát? Hogy ne tejes, tejszínes íze legyen, hanem.. És akkor végül arra lyukadtam ki, mi lenne, ha kicsit “savanyítanék rajta” egy kis kefirrel? Hát mi lenne? Ez lett. Jó lett.

Hozzávalók (2 adaghoz):

2 dl tejszín
2 dl kefir
5 g zselatinpor
3 ek. medvehagyma (pürésített állapotban)

A tejszín felét kissé felmelegítjük, beletesszük a zselatint és fél percig tovább melegítjük. Egy-két percig pihentetjük, hogy a zselatin elkezdjen megdagadni.  Ekkor hozzáöntjük a maradék tejszín, a kefirt és a medvehagymát. 2 db szuflé formát kiöblítünk. Ha nem szeretnénk, hogy medvehagyma darabok is legyenek benne, akkor a tálkákba szűrőn keresztül töltsük. Mi nem bántuk hogy volt benne, szép rusztikus lett a panna cottánk. Legalább egy éjszakára tegyük hűtőbe, amíg teljesen meg nem keményedik. Másnap a formát vékony késsel óvatosan körbevágjuk, és az elkészült panna cottát tányérra borítjuk. Pirítóssal reggelinek is kiváló.

ujj002