Biztos velem van a probléma, de az angol desszertekkel olyan felemás a viszonyom. Nagyon szeretem amikor egyszerűek, mint ez a cobbler – vagy ennek testvére, a crumble (majd ilyen is lesz) – , szeretem, hogy gyorsan elkészíthetők, nincsenek benne flikk-flakkok ugyanakkor ezek a tényezők vissza is tartanának attól, hogy például vendégségbe egy ilyennel beállítsak.
A cobblerben az a szép, hogy tényleg maximum 15 perc alatt elő lehet készülni rá, és bármilyen lédús szezonális gyümölcsből – eper, málna, barack, áfonya stb. – elkészíthető. Felül lesz a tészta, alul a gyümölcs, ami a gyümölcslétől és a keményítőtől isteni finom szirupot alkot. Én most nagyon natúran készítettem, de lehetne még az élményt fokozni egy adag tejszínhabbal vagy egy gombóc fagyival akár..

DSC_0196

Hozzávalók (26 cm-es formába):

30 dkg liszt
10 dkg teavaj
2 dl tejszín – kicsit hagyni a kenéshez!
1 cs. sütőpor
2 tojás

30 dkg rebarbara
70 dkg eper
4 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. étkezési keményítő

A tészta hozzávalóit lazán összegyúrjuk egy gombóccá. A tejszínből 3-4 kanálnyit tegyünk félre, ezzel kenjük majd meg a tészta tetejét. Nem baj, ha nagyobb vajdarabok maradnak benne. Ha túl ragadós lenne, tegyük be a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. Ez sem lesz túl bonyolult, a rebarbarát pucoljuk meg, vágjuk 1 cm-s darabokra. Az epret is vágjuk ízlés szerinti méretűre. Szórjuk meg a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a keményítővel is. Mindenféle kikenés nélkül öntsük a gyümölcsös egyveleget a tortaformánk aljába. A tésztát vágjuk 8-9 darabba, készítsünk belőle úgy fél cm lapos köröket. Ezt tegyük a torta tetejére. Az a jó ebben a sütiben, hogy semmi nem kell szabályos legyen, az se baj, ha a körök között akár kis lyukak maradnak. A tészta tetejét kenjük le a félretett tejszínnel és lazán szórjuk meg cukorral.
180 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.

DSC_0200