Hideg van, esik az eső, totális a rossz idő. Ilyenkor szokott megtörténni velem az, hogy beállok megint téli üzemmódba, és valahogy elfelejtem, hogy éppen minek is van szezonja. Ezt megelőzendő beszereztem egy csomag fehér spárgát, bár még nem igazán tudtam mit fogok belőle készíteni. Eddig ha fehér vagy zöld spárga közül kellett választani, mindig a zöldet részesítettem előnyben, bár magam sem tudom megmondani miért. Most szándékosan fehéret vettem. Hazafele gondolkodtam mi készülhetne belőle. Mi volt otthon? Eszembe jutott, hogy van még arborio rizsem elfekvőben, és akkor jött a szikra. Mivel azért még nem teljesen győztem meg magam a fehér spárgát illetően, úgy döntöttem, hogy elbújtatom az alaplében, spárgakrémleves formájában. Ez több szempontból is jó ötletnek bizonyult: a leves elkészítése után igazából semmit nem kellett már ízesíteni, és az így kapott rizottó szerintem még a szokásosnál is krémesebb lett. Akár magában, parmezánnal is isteni finom, de a sós ropogós bacon chips azért felteszi a koronát a művünkre.

DSC_0192

Hozzávalók (2-3 személyre):

25 dkg fehér spárga
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
7 dl húsleveslé
1 dl tejszín
25 dkg risotto rizs (arborio)
fűszerek ízlés szerint (frissen őrölt bors, lestyán, kakukkfű)
2 dkg vaj
5 dkg parmezán

Elkészítjük a krémleves. A spárgát meghámozzuk, a földhöz közelebbi fás végét lecsippentjük. 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy fej hagymával és 2 gerezd fokhagymával feltesszük főzni. Nagy lángon felforraljuk majd közepes lángon 10 perc alatt teljesen puhára főzzük. Ízlés szerint ízesítjük fűszerekkel. Ha puhának ítéljük a spárgát, a leves leturmixoljuk. Nem baj, ha nem végzünk “rendes munkát” és egy-két kisebb darab marad! Át akartam szűrni a levest, de aztán úgy döntöttem, hogy teljesen fölösleges, mert így pont azt a részét szűrném le, amitől aztán plusz krém képződik a rizottónkon. Tejszínnel felöntjük, átkeverjük, ha ízre jó, a rizottós edény közelébe helyezzük.
Itt kezdődik a tényleges munka. A rizottó rizst forró olívaolajon 1-2 percig átpirítjuk. A rizottó készítése innen a következőképpen zajlik. A rizst felöntjük egy merőkanálnyi alaplével, és folyamatosan kevergetjük. A következő adagot mindig akkor öntjük hozzá, ha az előzőt már teljesen felszívta. Vigyázzunk, mert ha nem keverjük, csalóka lehet: a tetején még úgy tűnik, hogy van levünk, de az alja közben már odakap! Ezt a műveletet úgy 15 percen keresztül ismételjük, amíg az összes levünket apránként fel nem szívta a rizottó. Ekkor én egy öt percre fedővel lefedve félretettem, és a saját gőze alatt hagytam állni a rizottót.
Közben elkészítem a bacon chipset. Azt olvastam, hogy ha igazán ropogós bacont szeretnénk, úgy, hogy az ne égjen oda, akkor a baconöket hideg serpenyőbe tegyük, és azt közepes lángon melegítve süssük át. Ezt most így készítettem, mindkét oldalát 2-2 percig sütöttem. Amikor kivesszük még puha, de amint a tányárre tesszük már meg is keményedik.
Ha elkészült a bacon már csak két dolog van hátra: az egyik, hogy a rizottónkban elkeverünk 2 dkg vajat, ami még selymesebbé teszi az eredményt. A másik pedig, hogy még frissen, melegen, parmezánnal megszórva és bacon chips-szel a tetején elfogyasztjuk amiért dolgoztunk.