Imádom a palacsintát. Régen abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy sütni mindig Húgom sütötte, nekem csak (k)enni kellett. Bevallom, sokáig nem is tudtam vékony palacsintát készíteni. De ennél a tortánál emiatt nem is kell aggódni. Talán kissé macerásnak tűnik, de a mandulalisztes palacsinta mindent visz, a citromkrém és az édes eperkrém pedig együtt elég ütős párost alkotnak. Mi előző nap készítettük el a krémeket, másnap csak a palacsintát kellett sütni és a habot a torta tetején. Ez a hab pedig! Egy szelet valódi kis mennyország.

uj008

Hozzávalók (4 személyre):

Palacsinta:
10 dkg mandulaliszt (vagy nagyon finomra darált mandula)
10 dkg sima liszt
3 dl tej
2 egész tojás
csipet só
1 tk. vanília kivonat
étolaj

Eperkrém (vagy bármilyen más gyümölcskrém, vagy lekvár):
25 dkg eper
3 ek. víz
3 ek. cukor

Citromkrém:
2 db citrom leve és héja
2 db narancs leve és héja
1 dl víz – összesen legyen 2,5 dl lé
18 dkg porcukor
4 db tojássárgája
2 ev. kanál étkezési keményítő
10 dkg vaj

Habsipka:
4 db tojásfehérje
15 dkg porukor
1 ek. keményítő

Összekeverem a palacsintatésztát és fél órát állni hagyom.
Közben elkészítem a citromkrémet. A citromlevet és vizet kikeverem a porcukorral, a keményítővel és a tojássárgájával, és közepes lángon elkezdem főzni. Amikor pudinghoz hasonlóan besűrűsödik – úgy 10 perc alatt – leveszem a tűzről. Az eperkrémhez a vizet és a cukrot összekeverem, az eperrel együtt egy lábasba teszem és 10 perc alatt lekvár állagú szószt főzök belőle. Előmelegítjük a sütőt 140 fokra.
Amikor elkészültem a töltelékkel kezdődhet a palacsintasütés. Ennek a módszere a szokásos, arra kell kissé figyelni, hogy a mandulaliszttől a palacsinta könnyebben szakad, óvatosan kell forgatni, és nem is kell kifejezetten vékonyat sütni.
Elkészítjük a habsipkát: a tojásfehérjét keményre verjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a porcukrot, és minden kanál után további fél percig verjük. A cél, hogy szép fényes legyen. Végül hozzákeverjük a keményítőt is.
Ha elkészült, összeálltjuk a tortát. A krémet egyenlően osszuk el a rétegek között, a tetejére pedig a habot tegyük. A tortát az előmelegített sütőben 50 percig süssük.
Legjobb még melegében enni.

uj009