Jajj, nem is tudom hogy lehet, hogy eddig nem került fel a blogra quiche recept. Hát akkor most!
A quiche egy francia pite, ami nagy kedvencem, sokat készítem, a legkülönfélébb töltelékekkel. Alapvetően egy omlós tészta bármiféle töltelékkel megtöltve – legyen az csirke, lazac, bacon vagy darált hús akár – leöntve egy tojásos tejszínes öntettel és sajttal megszórva.
Kifejezetten szeretem, hogy a tészta akár egy-két nappal előre is elkészíthető, csak ki kell nyújtani, megtölteni minden jóval és már süthető is. Most egy hagymás-húsgombócos változat készült, és bár a húsgombóc elkészítése plusz munkát jelent egy “sima” csirkéhez vagy lazachoz képest, de ugyanakkor jól néz ki és nagyon finom is lett.
Ez az alaprecept bármilyen más töltelékkel készíthető, viszont ajánlatos a beleszánt tölteléket – legyen az hús vagy zöldség – félig elősütve a pitébe tenni.

uj005

Hozzávalók (28 cm-es piteformához):

Tészta:
10 dkg vaj
20 dkg liszt
1,5 dl víz
1 tk. só

Gombóchoz:
35 dkg darálthús
1 kisebb fej vöröshagyma
1 dl tej
5 dkg zsemlemorzsa
1 egész tojás
só, bors, kakukkfű

Öntethez:
2,5 dl tejszín (20%-os)
3 egész tojás
1 tk. keményítő
só, frissen őrölt bors
kakukkfű, metélőhagyma

3 egész fej hagyma karikára vágva
Sajt a szóráshoz

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük – de lehet akár egész estére is -. A gombócokhoz összekeverjük a tejet és a zsemlemorzsát, és hagyjuk, hogy megduzzadjon. Közben felvághatjuk a 3 fej hagymát, én 2-3 mm vastag karikákra vágtam.
A darált húst összekeverjük a fűszerekkel, a tojással, a megduzzadt zsemlemorzsával és az apróra vágott hagymával. Gombócokat formázunk belőle, és serpenyőben minden oldalát 2-2 perc alatt kissé átsütjük. Nem kell teljesen átsütni, csak, hogy kérget kapjon. A gombócokat félretesszük.
Az előzőleg karikára vágott hagymát serpenyőben üvegesre pirítjuk.
Az öntethez alaposan összekeverjük a hozzávalókat.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
Most következik a pite összeállítása. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy a 28 cm-es formába beleférjen, és egy körülbelül 4 cm-es pereme is legyen. Belehelyezzük az üvegesre pirított hagymát, elosztjuk rajta a húsgombócokat és leöntjük a tojásos öntettel. 35-40 perc alatt készre sütjük, félidőben megszórjuk sajttal. Akkor jó, ha a tojásos szósz már nem folyik, ezt akár fogpiszkálóval tudjuk ellenőrizni. Felvágás előtt legjobb 5 percet pihentetni.

uj004