Szóval kiskoromban imádtam a túrógombócot, képes voltam 7-8 db-t is simán megenni belőle. És nem a mini gombócokból, de nem ám. Csodálom, hogy nem utáltam meg a végére, mert nem egyszer ettem magam közel kipukkadásig. Ez a rajongásom azóta sem szűnt meg. Mi mindig kakaós tejföllel öntöttük le a gombócokat, de mostanában nem nagyon tartok kakaóit itthon, úgyhogy marad a lekvár vagy a porcukros tejföl. Persze azzal sem rossz, sőt. Ennek a gombócnak a receptjét a három héttel ezelőtti Villányi SVÉT Fesztivál adta, ahol az egyik étterem hamis túrógombócot árult.  Meg is kérdeztem, hogy ez a változat mitől hamis, és mondta az étterem női séfje, hogy tejbegríz van benne. Na, ez rögtön elindította a fantáziámat, bár én naivan úgy képzeltem, hogy a túrót összekeverjük a tejbegrízzel és így főzzük ki a forró vízben. Hát, nem teljesen. A gombóc nagyon puha lett, egy hátulütője, hogy melegen talán kissé túl puha, de langyosan és hidegen állagra és ízre is kiváló, és ha marad, még másnap sem keményedik meg. Szerintem egyébként egyszerűbb elkészíteni, mint a hagyományosat. Próbáljátok ki!

uj003 (1)

Hozzávalók (2 személyre):

2,5 dl tej
4 ek. gríz
3 ek. cukor
1 citrom héja
25 dkg túró

Eperszószhoz:
30 dkg eper
15 levél menta
1 tk. vaníliakivonat
1 ek. cukor

zsemlemorzsa a panírozáshoz

A tejből a grízzel és a cukorral kemény tejbegrízt főzünk. Ha kész, félretesszük, 5 percet pihentetjük, amíg a tejbegríz tetején hártya képződik, majd a citromhéjjal és a túróval alaposan összekeverjük. Legjobb habverővel 1-2 percig keverni, amíg teljesen homogén masszát nem kapunk.
Kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Kanállal gombócokat – vagy inkább kis hengereket formázunk, amit a kanál segítségével egyszer meghempergetünk a zsemlemorzsában.
Elkészítjük az eperszószt: az epret apróra vágjuk, a cukorral, vaníliakivonattal és a mentával 10 percig főzzük, amíg lekvárszerű szószt nem kapunk.
Ha szükséges, a kész gombócokat tálalás előtt sütőben kissé átmelegítjük.uj002 (1)