Smoothie-val életemben először Londonban találkoztam. Ismerősöm kinn dolgozott egy olyan üzletláncnál, ahol szendvicseket, néhány süteményt és hideg-meleg italokat árultak. Iszonyat meleg volt, ez pedig isteni finom gyümölcsös és hideg. Akkor még nem éltem főzős korszakomat, így csak később jutott eszembe, hogy természetesen, mint minden mást, ezt is lehetne rekonstruálni. Mivel rengetegféle verzió van – és itt még csak nem is a gyümölcsökről beszélek – ezért vegyük is át röviden, mi kerülhet egy smoothie-ba

smoothie2

Először is: a gyümölcs, ez az a tényező, amit nem lehet szerintem kihagyni, bár láttam már olyan verziót, ami csak pisztáciával készült például. Készíthetjük egyféle, vagy akár többféle gyümölcsből is, fagyasztott gyümölccsel az igazi, persze nyáron friss gyümölcsöt érdemes rövid időre fagyasztóba tenni. Kerülhet bele joghurt – tej; joghurt-gyümölcslé; fagylalt vagy fagyasztott joghurt – gyümölcslé; gyümölcslé-darált jég párosítás, de ezek közül akár hármat is felhasználhatunk a készítéskor. Reggeli italként elkészítve tehetünk bele zabpelyhet is, amely egyúttal táplálóvá is teszi a smoothie-kat. Ezen kívül ugye különböző fűszerek: menta, gyömbér, vanília, szerecsendió, fahéj, ha bátrabbak vagyunk egy kis csoki, kakaó vagy akár mogyorókrém is mehet, gyümölcse válogatja. Végül, ha szükséges egy kis cukor vagy méz. Elkészítés mi sem egyszerűbb, a hideg hozzávalókat a turmixgépbe tesszük és összeturmixoljuk. Ízlés szerint fűszerezzük.

Nálam most egy csokoládés málnás smoothie készült.

Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg fagyasztott málna
30 dkg natúr joghurt
30 db jégkocka
2 ek. kakaópor (nálam most csak egy, hogy ne kakaó íze legyen)
1 ek. méz

Ahogy korábban írtam, minden (hideg) hozzávalót turmixgépbe teszünk, összeturmixoljuk, ízesítjük, és már fogyaszthatjuk is! (A kép még a turmixolás előtti állapot)

smoothie