Ez a desszert  annyira jól sikerült, hogy két nap alatt kétszer is elkészült. Ne tévesszen meg senkit, hogy kétféle krémet kell hozzá készíteni, mert ez a része kicsivel több mint fél óra alatt teljesíthető. A banán nagyon jól passzol a karamellához és a csokihoz, de el tudnám képzelni ugyanezt vegyes gyümölcsökkel is, vagy télen akár kompóttal.
A trifle egy angol réteges desszert, melynek főbb hozzávalói piskóta, sűrű főzött krém, gyümölcs és tejszínhab. Rengetegféleképpen variálható, és viszonylag gyorsan kész van, több verzióban egy kis alkoholt is csempésznek a rétegek közé. Vendégségbe is kiváló, mert akár előző nap elkészíthető, csak a tejszínhabot érdemes mindig frissen tálalni hozzá.

Hozzávalók (4 sütiimádó személyre):

Piskóta:
4 tojás
4 ek. cukor
4 púpos evőkanál liszt
1 ek. holland kakaópor
fél csomag sütőpor

Csokoládé sodó:
5 dl tej
10 dkg cukor
4 tojás sárgája
20 dkg étcsokoládé

Karamell szósz:
20 dkg cukor
3 dl habtejszín
5 dkg vaj

3 db banán
4 dl tejszín

DSC_0710

A sütőt 190 fokra melegítjük, és elkészítjük a piskótát. A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, majd kanalanként a lisztet, végül pedig a sütőport. Egy kb. 20×25 cm-es kivajazott, kilisztezett tepsibe töltjük a tésztát és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Elkészítjük a csokisodót: A 4 tojás sárgáját kevés tejjel kikeverjük. A maradék tejet a cukorral és az apróra tört csokoládéval felforraljuk. Amikor forr, levesszük a tűzről, és óvatosan hozzácsorgatjuk a tejjel elkevert tojást. Alacsony lángon visszatesszük a tűzre, és addig keverjük, amíg sűrűsödni nem kezd. Vigyázzunk, hogy ekkor már csak 2-3 mp-ig kevergessük, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk, hogy saját melegétől tovább sűrűsödjön, mert a túlhevülés hatására kicsapódhat a tojás. Nem kell puding keménységű legyen, inkább csak egy sűrű csokiöntethez fog hasonlítani.
Végül elkészítjük a karamell öntetet: a cukrot vastag falú edényben kezdjük el olvasztani, közben egy másik edényben forrósítsuk fel a tejszínt. Ne kevergessük a cukrot, ha egyenletlenül barnulna a serpenyőt felemelve rázogassuk meg. Amikor már aranybarna, öntsük hozzá a forró tejszínt. Először az olvasztott cukor megkeményedik, de utána a hő hatására feloldódik majd. Amikor már besűrűsödött a karamellszószunk, és nincsenek benne nagyobb cukordarabok, adjuk hozzá a vajat, keverjük el és tegyük félre. Ez a karamell szósz mintegy 3 dl, nem szükséges az egészet felhasználni a sütemény elkészítéséhez, nálam 2 adagra volt elég. (A maradék tökéletes palacsintára akár!)
A trifle összeállítása a legegyszerűbb: egy nagyobb edényben az 1 x 1 cm-es kockára vágott piskótát, a gyümölcsöt és a csokiöntetet rétegezzük, a rétegek között pedig karamell szószt osztunk el. Mindenképpen fontos egy-két órát hagyni összeérni a desszertünket, hogy a piskótának legyen ideje beszívni az öntetet.
Tálaláskor kínáljuk tejszínhabbal és a maradék karamellszósszal.