Ez egy jó kis  alaprecept, aminek a tölteléke sokféleképpen variálható. Zsírral kevertem ki, mert úgy találtam, hogy a tésztája így omlósabb maradt. Most piros arannyal készült, de el tudom képzelni fokhagymásan, medvehagymásan vagy a bátrabbaknak currys sajttal töltve is. Az is szuper benne, hogy akár előző nap előkészíthető, a rudak folpackba tekerve várhatják amíg ki nem sütjük őket. Jól fagyasztható is, úgyhogy ha dupla adagot csinálunk egy részét betehetjük a mélyhűtőbe, ahonnan bármikor előkaphatjuk. (Ilyen esetben nem kell megvárni, amíg teljesen kiolvad, de azért egy fél órát adjunk neki szobahőmérsékleten, hogy vágni tudjuk.)

DSC_0727

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3-4 púpos ek. zsír
1 pohár tejföl
2 tojás sárgája
1 kk só
fél csomag sütőpor

Töltelékhez:
25 dkg sajt
15 dkg vaj
1 púpos ek. pirosarany

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, és folpackba téve negyed órára hűtőbe tesszük. A szobahőmérsékletű vajat elkeverjük a reszelt sajttal és a pirosarannyal, ízlés szerint borsozzuk. (Sózni nem szükséges, a pirosarany magában is elég sós.)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tésztát 4 felé osztjuk, és egyenként mintegy 15 x 30 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. (A tészta olyan 3 mm vastagságú kell legyen.) A négy lapon elosztjuk a tölteléket, figyeljünk, hogy a szélekre is jusson belőle. A lapokat feltekerjük, és a 1 cm széles csigákat vágunk belőlük.
A kész csigákat zsírpaparon vagy olajozott tepsiben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

DSC_0728