Nagyon szeretem a különböző pitéket. A finom omlós tésztát, a különböző tölteléket, legyen az habos, gyümölcsös, krémes. Ebben a mostaniban az a jó, hogy a sütőtök szépen megbújik benne, mint egy jó kis lekvár körbeveszi az almát, de az íze azért egyedi jelleget kölcsönöz neki. Vaníliakrém nélkül is kiváló desszert – vasárnapi ebédek tökéletes kísérője -, de vendégeknek készült, így gondoltam extrázok egy kis sodóval.

DSC_0182

Hozzávalók (26 cm-es formához):

Tészta:
23 dkg liszt
1 tk. sütőpor
6 dkg porcukor
2 tojássárgája
15 dkg vaj
1 ek. tejföl

Töltelék:
50 dkg alma
40 dkg sütőtök
4 ek. méz
3 ek. citromlé
1 tasak pudingpor vagy 4 dkg étkezési keményítő
fahéj, szerecsendió

Vaníliasodóhoz:
3 dl tej
3 egész tojás
1 ek. étkezési keményítő
3-4 ek. cukor
fél vaníliarúd belseje

A tészta hozzávalóit összekeverjük, és fél órára hűtőbe tesszük. Feldaraboljuk a sütőtököt, és feltesszük főzni a mézzel és a fűszerekkel. Közben az almát is meghámozzuk, feldaraboljuk és beleforgatjuk a citromlébe, nehogy megbarnuljon. Körülbelül annyi idő alatt, mire elkészülünk, a sütőtök majdnem teljesen puhára párolódott. Ekkor belekeverjük az almát és a pudingport, majd 5-10 percet ezt is pároljuk, amíg a pudingpor be nem sűrűsíti a krémet.
A sütőt 160 fokra melegítjük. A tésztát kétfelé osztjuk – az aljának való lehet kicsit nagyobb – és kinyújtva egy 26 cm-es piteformába terítjük. Villával megszurkáljuk, ráhalmozzuk a tölteléket és befedjük a pitét. A tetejét is átlyukasztjuk a villával, hogy a gőz távozni tudjon. 35-40-perc alatt aranybarnára sütjük.

almás sütőtökös pite_01

Elkészítjük a vaníliasodót. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kevés tejjel és a keményítővel simára keverjük. A tejet a vaníliarúd kikapart belsejével felforraljuk. Ha forr, levesszük a tűzről, és hozzácsurgatjuk a tojásos keveréket. Alacsony lángon visszatesszük, és addig főzzük amíg sűrűsödni nem kezd. Vigyázzunk, hogy utána már vegyük le a tűzről, kevergessük, és hagyjuk, hogy az edény saját a hője dolgozzon, nehogy kicsapódjon a krémünk. Gőz fölött a cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd óvatosan összeforgatjuk a vaníliakrémmel.

A sütemény legjobban langyosan szelhető.