Ha már rengeteg tojásfehérje árválkodik a fagyasztóban vagy a hűtőben, akkor ez a torta finom megoldás lehet a felhasználásra. A sima piskótánál valamivel könnyebb, de ugyanannyira laktató desszertet kapunk. Mi meggyöntettel ettük, de csokiöntet, vanília is jól menne hozzá, és mák helyett akár különböző magvakkal, aszalt gyümölcsökkel is süthetnénk – akár egy gyümölcskenyeret.

angel cake_01

Hozzávalók:

12 db tojásfehérje
2 db citrom héja
3 ek. citromlé
1 ek. fehérboreecet
csipet só
20 dkg porcukor
5 dkg mák
10 dkg liszt

Meggyöntethez:
2 dl meggylé
1 púpos evőkanál keményítő
meggy

A sütőt 180 fokra melegítjük.  A tojásfehérjét egy percig magas fokozaton verjük, majd hozzáadjuk a citromhéját, levél a borecetet, és további két percig közepes fokozaton verjük. Ekkor a porcukrot kanalanként adagoljuk a süteményhez, minden kanálnyit 5-10 mp-et verjünk nagy fokozaton. A kimért mákot és lisztet végül 3-4 részben keverjük hozzá egy fa lapát vagy spatula segítségével. Alulról felfelé jövő mozdulatokkal dolgozunk, hogy minél kevésbé törjük össze a tésztát. A kész masszát középen lyukas kuglófformába töltjük – nem kell kikenni-, kissé megrázogatjuk, hogy ne maradjanak közte levegőbuborékok. Előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült kivesszük, és fejjel lefelé egy üveg nyakára tesszük, így hagyjuk kihűlni, úgy egy óra alatt. Ne féljünk, nem esik ki.
Közben elkészítjük a meggyszószt: a meggylét elkeverjük a keményítővel, és addig főzzük amíg kissé besűrűsödik. Hozzákeverjük a meggyet. Nem lesz pudingos, hisz a cél, hogy öntet sűrűségű maradjon.
Ha kihűlt a piskótánk, akkor késsel vagy egy spatulával körbevágjuk, és megfordítva, kissé rásegítve késsel, ha szükséges, óvatosan kiemeljük. Öntettel azonnal fogyasztható.

angel cake_02