Az utóbbi napokban többször is készítettem amerikai palacsintát. Én nagyon szeretem, legtöbbször egyszerűen csak banánnal és tejszínhabbal, esetleg kis mézzel megcsorgatva fogyasztom. Semmi fakszni, de az amerikai palacsintában éppen ez az imádni való. Ez a változat is irtó egyszerű, a legtovább a tojásfehérje felverése tart. Most – hangolódva a télre – narancsos csokoládéöntet készült hozzá.

DSC_0158

Hozzávalók (3-4 személyre):

2 tojás
3 dl tej
24 dkg liszt
2 púpos teáskanál sütőpor
2 tk. cukor
2 dkg olvasztott vaj

Csokoládé öntet:

2 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé
ízlés szerint narancshéj

A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját elkeverjük a tejjel, cukorral, és a sütőporos liszttel. A tojás fehérjét egy csipet sóval keményre verjük, és óvatosan a tésztához adjuk. Végül beletesszük az olvasztott vajat is. 5-10 percet állni hagyjuk, de ha sietünk, ezt a lépést el is hagyhatjuk.
Egy lábosban kevés vizet teszünk fel forrni. A gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük a tejszínt és a narancshéjat. A lángot lekapcsoljuk, de az edényt a gőz fölött hagyjuk, hogy a csokoládéöntet ne hűljön ki.
A palacsinták kisütése innen már csak néhány percet vesz igénybe. A serpenyőt szárazon felforrósítjuk – a tésztába tettünk vajat, így külön vajazni már nem szükséges -. Körülbelül 10-12 cm-es köröket készítünk, közepesen erős lángon sütjük.  A palacsintát akkor forgatjuk meg, amikor a teteje tiszta lyukacsossá válik, és a folyós tészta rész már majdnem teljesen eltűnt. Ez körülbelül fél perc alatt bekövetkezik, és újabb fél perc alatt a másik oldala is megsül. Arra figyeljünk, hogy a tésztánk középen ne legyen túl vastag. Ha nem terülne egyenletesen szét, amikor a serpenyőbe tesszük, kissé oszlassuk el a merőkanállal, hogy mindenhol ugyanolyan vastagságú legyen.

DSC_0161