Nagy kedvenc a gesztenye és a cheesecake is, a kettő párosítása pedig akkora tetszést aratott, hogy már kétszer elkészítettem az utóbbi időben. Karácsonyra kiváló desszert lehet, mert akár előző nap el lehet készíteni, ráadásul a torta alap elkészítése után a hozzávalókat csak összedobáljuk,  és utána már csak a sütőt kell hagyni dolgozni a maga módján. A csokis-meggyet nem szabad lehagyni róla, az rakja a koronát a desszertünkre.

Hozzávalók (21 cm-es formához):

(26 cm-eshez ennek a duplája kell)

fél csomag zabkeksz –  11 dkg
3 dkg vaj

Krém:
25 dkg mascarpone
25 dkg gesztenyemassza
6 dkg cukor
2 ek. rum
3 egész tojás

Öntethez:
30 dkg meggy
2 dl meggylé
5 dkg étcsokoládé
1 púpos evőkanál étkezési keményítő

gesztenyes cheesecake

A sütőt 180 fokra melegítjük. A kekszet aprítógépben vagy mozsárban összetörjük, a formába öntjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, kissé átkeverjük és egyenletesen elosztjuk. Előmelegített sütőben 10 percet sütjük. Közben összedobjuk a krém hozzávalóit: a mascarponét a cukorral és a rummal alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a gesztenyemasszát is. Végül megy hozzá a 3 tojás, amit épp hogy jól elkeverünk – nem szabad sokáig verni, mert akkor a tortánk teteje bereped, bár most nem annyira számít ez, hisz úgyis jön még rá a szósz – . A krémet a forró kekszalapra öntjük, és 180 fokon 35-40 percet sütjük. Ha lehet, ne nagyon nyitogassuk az ajtót, mert összeesik a művünk. Úgy 35 perc elteltével szúrjunk bele egy fogpiszkálót. Ha remegős, az nem baj, de a belseje azért ne folyjon. Zárjuk le a sütőt és hagyjuk egy fél-egy órát pihenni a tortát a meleg sütőben – az ajtót résnyire nyissuk ki.
Végül elkészítjük az öntetet. A meggylét – a gyümölcs nélkül – simára keverjük az étkezési keményítővel. Hozzáadjuk az aprított csokoládét, és feltesszük főzni. Egy idő után be fog sűrűsödni, és puding állagú lesz. Ekkor adjuk hozzá a gyümölcsöt, és az így elkészült öntetet a torta tetejére halmozzuk. Az öntetet készíthetjük akár közvetlen a tálalás előtt.