Lehetséges, hogy a sós-édes receptek aránya decemberben eléggé egy irányba fog mutatni. Nem tehetek róla, de karácsonykor még inkább imádok süteményeket sütni. A finom omlós tészta illata, ami körbelengi a konyhát, a fahéj, és narancs, mind-mind csak felerősíti bennem a karácsonyi hangulatot. Ezt a süteményt az angolok “minced pie” receptje ihlette, annyi módosítással, hogy a töltelékbe nem csak aszalt gyümölcsök, hanem meggy – és egy kis rum is – került. Nem tudom másnap milyen, mert egy szem sem maradt belőle, de frissen isteni volt.

DSC_0202

Hozzávalók (12 db-hoz):

24 dkg liszt
12 dkg teavaj
6 dkg cukor
1 kisebb tojás

Töltelék:
5 dkg vörös áfonya
5 dkg kandírozott gyümölcs (citrom, narancs)
20 dkg meggy
2 tk. vaníliakivonat
2 ek. méz
2 ek. rum
egy narancs leve és héja
fahéj ízlés szerint, 1 cm-es gyömbér reszelve

A tészta hozzávalóit összekeverjük, és fél órára hűtőbe tesszük. A töltelékhez minden hozzávalót – kivéve a rumot – összekeverünk egy lábosban, és úgy 10 perc alatt felfőzzük, amíg a méztől a töltelék ragacsos nem lesz. A rumot adjuk hozzá utoljára.
A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és egy, a muffin forma átmérőjénél nagyobb pohárral köröket szaggatunk ki, hogy a formába téve a kosárkánknak egy fél centis pereme legyen. A tölteléket elosztjuk, a tetejére a maradék tésztából csillagformát szaggatunk. Fél órára hűtőbe tesszük. Ez alatt a sütőt 180 fokra melegítjük elő, és a kosárkát 20 perc alatt pirosra sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

DSC_0207