Egy éves lett a blog! Nagyon hálás vagyok a rengeteg támogatásért, amit ebben az egy évben kaptam Tőletek. Úgy érzem mindez abszolút megéri, nekem legalábbis örömet okoz a receptek kitalálása és megvalósítása, őszintén remélem, hogy nektek is. Bár hamarosan új szakasz kezdődik az életemben, igyekszem mihamarabb megtalálni az egyensúlyt és jelentkezni újabb ötletekkel. Addig is mi mással is ünnepelhetnénk meg az elmúlt egy évet, mint egy tortával! Hipp-hipp-hurrá!

snickers torta

Hozzávalók:

Piskóta:
10 dkg vaj
4 csapott ek. kakaópor
15 dkg cukor
1 dl tej
6 db tojás – szétválasztva
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor

Sós karamell:
3 dl habtejszín
15 dkg cukor
5 dkg vaj
12 dkg sós földimogyoró

50 dkg mascarpone
5 dkg porcukor

Tejcsoki ganache:
20 dkg tejcsokoládé
10 ek. habtejszín

A sütőt 200 fokra melegítjük. Elkészítjük a piskótát. A vajat a cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a kakaóport, és 5 percig tovább verjük. Ekkor óvatosan hozzáöntjük a tejet – vigyázzunk, fröcsköl! – és hozzáadagoljuk a sütőporral elkevert lisztet. Egy csipet sóval kemény habbá verjük a fehérjét, és óvatosan a tésztához keverjük. Egy 22 cm-es, kivajazott, kilisztezett formába töltjük, és 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Eközben elkészítjük a sós karamellt. A cukrot egy magasabb falú száraz serpenyőbe öntjük, és megolvasztjuk. Ne kevergessük, ha nem olvadna egyenletesen, emeljük meg a serpenyőt, és rázogassuk, vagy körkörös mozdulatokkal vegyítsük a cukrot az olvadt karamellel. Amikor egyenletesen elolvadt a cukor, hozzáöntjük a tejszínt. Közepes lángon hagyjuk, hogy a tejszín felforrósodjon, és forrni kezdjen. Most sem kevergetjük, mert akkor a serpenyő aljában lévő karamell kis csomókba állna össze, így viszont egyenletesen felolvad, úgy 10-15 perc alatt. Amikor a karamellünk kellően be is sűrűsödött, keverjük hozzá a vajat és a sós mogyorót, és tegyük hideg helyre, ahol teljesen hagyjuk kihűlni. (Ha gyorsan össze akarjuk állítani a tortát, érdemes a karamellszószt előző nap elkészíteni, és felhasználásig hűtőben tárolni.)
Az elkészült piskótát 3 felé vágjuk, és hagyjuk kihűlni. A karamellnek és a piskótának és teljesen ki kell hűlnie, különben a karamell kifolyna a tortánkból. A mascarponét a porcukorral habosra verjük.
Végül következzék a torta összeállítása. A piskótára adagoljuk a mascarpone felét és a sóskaramell 1/3-át. A műveletet megismételjük a második réteggel is. A csoki ganache-t frissen készítjük el: a tejcsokit apróra törjük, és a tejszínnel felmelegítjük. Nem kell forrjon, ha a tejszín kellően meleg, vegyük le a tűzről, és kevergessük addig, amíg a csokoládé fel nem olvad benne. Pár perc alatt kellően kihűl, de még folyós állagú. Ekkor a csokimázat a torta tetejére öntjük, és művünket befejezzük a maradék karamell rácsorgatásával.