A pizzát mindenki szereti, ugye? Otthon sokkal jobbat gyárthatunk, mint ha rendelnénk, és nem is mindig kell kivárni a kelesztési időt… (Bevallom, én szoktam néha csalni pizzakészítéskor. A hosszú kelesztési idő fontos lenne, de ha nincs erre időm, akkor a sütőt 30-40 fokra melegítem, és ide helyezem el a kelesztőtálat. Így a pizza tökéletesen megkel akár másfél óra alatt is.)

pizza

Hozzávalók (2 db 32 cm-es pizzához):

50 dkg liszt
2 tk. só
1 tk. cukor
3 ek. olívaolaj
1 csomag szárított élesztő
4 dl meleg víz

Az élesztő és a víz kivételével minden hozzávalót egy nagy tálba kimérünk. Hozzákeverjük az élesztőt, és óvatosan adagolva a vizet is. (Liszt fajtától függ, hogy szükségünk lesz-e mind a 4 dl-re, van, ami csak 3-at vesz fel.) Egy ruganyos szerkezetű tészta gombócot kell kapnunk, amit aztán meleg helyen úgy két-három óra alatt a duplájára kelesztünk.
A tésztát két felé osztjuk, és enyhén lisztezett munkalapon két 32 cm-es pizzát készítünk belőle. Ha túl ragacsos lenne a tészta, először gyúrjuk át egy kis liszttel. Én 2-3 mm-esre szoktam nyújtani, így nem lesz túl vastag a sütés után. Ízlés szerint rakjuk rá a feltétet, majd a legmagasabb hőfokon (gázsütőnél 225 fok) 15 perc alatt készre sütjük.