Aki szereti a tömény csupa-csoki tortákat, annak biztosan nem fog csalódást okozni ez a trüffel torta. A krémet iszonyat egyszerű elkészíteni, trükkje a minőségi csokoládé, a piskótánál az egyetlen kihívás annak 3 részre vágása lehet, de ez sem megoldhatatlan feladat.

dios truffel torta

Hozzávalók (26 cm-es formához):

Krémhez:
6 dl habtejszín (30%-os)
45 dkg étcsokoládé (nálad 30 dkg 70%-os, maradék 50%-os)
2 ek. vanília esszencia

Piskóta:
8 tojás
8 ek. cukor
6 ek. liszt
2 ek. cukrozatlan kakaópor
12 dkg pirított dió ledarálva
8 ek. olaj

Díszítéshez 12 db egész dióbél
Tálaláshoz tejszínhab

A trüffel krémet mindenképpen előző nap kell elkészíteni. A tejszínt a vaníliával közepes lángon felforraljuk. Ezzel öntjük le a már apróra tört csokoládét, és folyamatosan kevergetve hagyjuk, hogy egyneművé váljon Miután kihűlt, éjszakára hűtőbe tesszük.
A sütőt 180 fokra melegítjük. A diót – ami a tésztába kerül – megpirítjuk és ledaráljuk. A tojásokat a cukorral habosra verjük. Óvatosan hozzáadagoljuk a lisztet, a kakaóport, az olajat és a sütőport, végül pedig elkeverjük benne a diót. Kivajazott-lisztezett tortaformába öntjük, és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Miután kész, még langyosan 3 felé vágjuk. Amikor a piskóta teljesen kihűlt, a krémet a hűtőből kivéve habverő legalacsonyabb fokozatán egy perc alatt kihabosítjuk. A tortát a krémmel betöltjük, tetejét a dióbéllel és a kakaóporral díszítjük. 2-3 órára hűtőbe tesszük, tejszínhabbal tálaljuk.