Hát ez nagyon jól sikerült! Többször csináltam már zabkását – kókuszos-kókusztejeset, sima tejjel fahéjasat -, de a blogra eddig még nem került fel. Ez most mandulatejes – készülhetne bármilyen mással is -, és isteni finom lett. Az áfonyát semmiképp se hagyjuk ki belőle, mert nagyon szép színe lesz tőle, és nem mellesleg egészséges is. L betűs “kis” boltokban most elég jó áron lehet kapni. Hétvégére kiváló, laktató reggeli.

DSC_0156

Hozzávalók (2 személyre):

1 bögre zabpehely
1 bögre mandulatej (lehet zabtej, kókusztej, szójatej, de sima tej is)
1 bögre víz
1 evőkanál méz

2 dkg vaj
2 evőkanál méz
2 banán
1 (nagy) marék áfonya
1 marék dió
fahéj ízlés szerint

A zabpelyhet feltesszük főzni a vízzel, a mandulatejjel és a mézzel. Forrástól számítva 5 percig főzzük, amíg a folyadék nagy részét fel nem veszi. Ekkor lefedve 10 percre félretesszük, amíg a maradék folyadékot is felszívja. Miután elkészült, két tálba osztjuk és elkészítjük a feltétet.
A vajat megolvasztjuk, és hozzáöntjük a mézet. Amikor kissé barnulni kezd, belekeverjük az apróra vágott diót, a feldarabolt banánt és az áfonyát. 1-2 percig főzzük (nem kell kevergetni), hagyjuk, hogy az áfonya színt eresszen. A gyümölcsöt a szósszal együtt a tálkákba öntjük, fahéjjal megszórva tálaljuk. Azonnal fogyasztandó.