Gyümölcstortát biztos sokan készítettetek már, de ilyet nem tudom hányan. Az extra benne a diókrém, nagymamám mindig így készítette nekünk a gyümölcstortát – szigorúan eperrel! -. Egy idő után, ha anyukámat kértük, hogy csináljon ő is, mindig csak “mama-féle” krémmel kértük. Ez most nem tortaformában készült, hanem egy nagy gáztepsiben – mert hamar fogy! -, mellé írom a 26 cm-es formához való adagokat.

DSC_0006

Hozzávalók (29×39 cm-es tepsi):

8 db tojás (5 db tojás)
8 ek. cukor ( 5 ek. cukor)
8 ek. liszt (5 ek. liszt)
8 ek. víz (5 ek. víz)
fél csomag sütőpor (1 ek. sütőpor)

40 dkg teavaj (25 dkg teavaj)
10 dkg porcukor (7 dkg porcukor)
15 dkg darált dió ( 10 dkg darált dió)

80 dkg eper (50 dkg eper)
2 nagy csomag piros zselatin (1 csomag)

A sütőt 180 fokra melegítjük. A tepsibe sütőpapírt teszünk. Az egész tojásokat a cukorral addig verjük, amíg világos színű nem lesz. Ezután hozzáadjuk a vizet, és óvatosan belekeverjük a sütőporos lisztet is. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük – akkor jó, ha nem ragad tészta a beleszúrt fogpiszkálóra -, és teljesen kihűtjük.
A puha teavajat a porcukorral habosra verjük, és hozzákeverjük a darált diót. Ezt kenjük a kihűlt tortára, és negyed órára hűtőbe tesszük. Az epret félbevágva egy rétegben a süteményre halmozzuk. Végül a zselatint a leírásnak megfelelően elkészítjük, és ezt is a desszertre halmozzuk. Hűtőben dermesztjük, fogyasztás előtt azonban érdemes kivenni, mert szobahőmérsékleten a legfinomabb – legalábbis nekem.