Már régóta szemezek az egzotikus gyümölcsökkel. Most végre, rászántam magam, hogy beújítok, és bár kételkedve indultam neki a beszerzésnek, nagyon könnyen kaptam – nem is drágán! – egy nagy hipermarketben. A savanykás maracujához – vagy más néven pssiógyümölcshöz – egy csupa-csokis tortát gondoltam ki. Pontosabban, brownie-t, ami ugyancsak régóta volt a listámon. Két legyet egy csapásra! A brownie alap annyira jól sikerült, hogy kétszer is elkészült a hétvégén, egyszer a maracujás krémmel, egyszer pedig málnahabos krémmel. Próbáljátok ki mindkettővel, megéri! (A képek a maracujásról készültek.) DSC_0251

Hozzávalók (22 cm-es formához):

20 dkg vaj (igazi!) + egy pici a forma kenéséhez
20 dkg min. 60%-os étcsokoládé
15 dkg cukor – ez már így is redukált mennyiség, ennél kevesebbel piskóta lesz
4 egész tojás
10 dkg liszt
5 dkg holland kakaópor

25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
2 ek. porcukor

2 db maracuja (passiógyümölcs)

Vagy másik feltéttel:

25 dkg málnás joghurt
2 dl habtejszín
1 db expressz zselatin fix
1 db vaníliás cukor

A sütőt 180 fokra hőlégkeveréssel előmelegítjük. A tortaformát vajjal (csak vajjal) kikenjük. A vajat és a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A cukrot a tojásokkal magas fokozaton addig verjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik és a tojás habos nem lesz. Ekkor a felolvasztott vajas-csokoládét óvatosan hozzákeverjük. Végül mehet bele az átszitált liszt-kakaópor keverék. A tésztát a tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőben 17* perc alatt készre sütjük.

(* Az a helyzet, hogy azon a hétvégén kétszer is elkészítettük a brownie tortát. Először 20 percet, majd 15 percet sütöttük. A 15 perces állt közelebb az igazihoz, ezért lett végül 17 perc a javasolt sütési idő. Ki kell tapasztalni, mert sütője is válogatja ugye. Mindenesetre szerintem inkább kicsit “folyós” legyen, mint túlsütött piskóta állagú.)

Nálam a torta teteje kissé berepedezett, és ahogy kivettem láttam, hogy a repedések között még mintha folyós lenne, felszeleteléskor pedig még ragacsos volt. Teljesen kihűtjük.

A mascarponét a cukorral krémesre verjük, és óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt. Ezt halmozzuk a torta tetejére, amit a maracuja belsejével díszítünk.

(Másik verzióban a tejszínt a vaníliás cukorral kissé felverjük, hozzáadagoljuk a zselatinfixet, majd keményre verjük. Óvatosan hozzákeverjük a málnás joghurtot, és ezt halmozzuk a tortára. Hűtőben tároljuk fogyasztásig.)

DSC_0260