Egy darabig gondolkodtam, hogy ez a poszt felkerüljön-e vagy sem. Nem szokásom egy az egyben “lemásolni” mások receptjeit, de most valóban csak kisebb módosításokat – könnyítéseket, ha lehet így mondani – eszközöltem, a desszertért járó kredit teljesen Praliné Zsuzsit illeti. Viszont nem tagadom, nagyon jó alapötleteket adott, amit a későbbiekben mindenképpen fel fogok használni.
Nekem nem volt itthon előre eltett meggyem, úgyhogy házi befőttből főztem meg percek alatt a vörösboros meggyet, és mivel épp – mint mindig – kapkodásban is voltam, csokilapokat sem készítettem el külön, csak minél vékonyabban próbáltam meg rácsorgatni a rétegekre.  Szerintem – és a tesztelők szerint is – így is finom lett, mind elfogyott.

Az eredeti recept itt elérhető, de most nézzük meg én hogy készítettem.

DSC_0263

Hozzávalók (10 x 25 cm-es kenyérformához):

Vajas lap:

5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás
3,5 dkg liszt
1,5 dkg holland kakaópor
1 tk. kakaóbabtöret – nekem volt itthon, de elhagyható, enélkül is szuperfinom!

Parfé:

100 g tej
4 dl tejszín (70 g-ot különítsünk el belőle)
2 tojássárgája
20 dkg fehércsokoládé
2,5 lapzselatin

8 ek. (házi) meggybefőtt vagy friss magozott meggy
1,5 dl vörösbor
4 ek. cukor
1 tk. fahéj

5 dkg étcsokoládé

Először a vajas lapot készítettem el. A sütőt 180 fokra melegítettem. Egy 10 x 25 cm-es kenyérformát körberajzoltam sütőpapíron. (Fejjel lefelé kell körberajzolni, a piskóta a parfé tetejére kerül, kiborítás után kerül alulra.) A puha vajat a porcukorral habosra kevertem. Habverővel hozzákevertem a tojást – körülbelül 1 percig vertem – majd óvatosan hozzáadagoltam az átszitált lisztet és kakaóport, végül pedig a kakaóbab töretet. Egyenletesen eloszlattam a körberajzolt sütőpapíron, és 10 perc alatt készre sütöttem. Teljesen kihűtöttem, ha kissé szétterül helyezzük rá a formát és vágjuk körbe – érdemes utána még pár millimétert levágni belőle, mert valószínűleg a parfé nem lesz olyan magas, mint a forma-.
A meggybefőttet a vörösborral, a cukorral és a fahéjjal felforraltam, és forrástól számítva körülbelül 7-8 percig főztem, amíg a bor egy része el nem párolgott, és a cukortól szirupossá nem vált. (Friss meggyel lehetséges, hogy tovább tart a folyamat.) A meggyet lecsöpögtettem, a megmaradt szirupot öntetnek félretettem. Ezt is teljesen kihűtöttem.
A tojássárgáját a tejjel, 70 g tejszínnel simára kevertem, és gőz fölött besűrítettem. Hozzákevertem az apróra tört fehércsokoládét és a kinyomkodott lapzselatint. (Tanulság: most először használtam lapzselatint, és az első adagot már akkor beáztattam, amikor a krém még a gőz fölött volt. Azt írták öt perc kell neki, de nekem öt perc alatt teljesen feloldódott. A második adagot csak egy fél percre áztattam be, kinyomkodtam, és a meleg krémbe kevertem. A melegtől teljesen jól feloldódik probléma nélkül.) A krémet langyosra hűtöttem, végül hozzákevertem a habbá vert tejszínt – nem vertem túl keményre, csak volt egy kis tartása -. Ment a hűtőbe egy 20 percre, míg kissé megdermedt. (Túl sokáig ne várjunk vele, mert teljesen megszilárdul.)
Az étcsokoládét közvetlen rétegezés előtt gőz fölött megolvasztottam.
Jöhet az összeállítás. A formát béleljük ki – én sütőpapírt használtam -, hogy könnyebben ki tudjuk majd venni az elkészült parfét. A krémet képzeletben 3 felé osztottam. Egy réteg krém, fele étcsokoládé kanállal óvatosan, minél vékonyabban rácsorgatva, rá meggy. Újabb krém, újabb csokoládé, újabb meggy és krémmel zárjuk a parfét. Erre egyből mehet rá a piskóta, kicsit lenyomogatjuk, és éjszakára fagyasztóba tesszük. Kiborítva tálaljuk, igen könnyen szeletelhető, öntetnek használjuk a visszamaradt vörösboros szószt.