Születésnapra készítettem ezt a tortát, így a belsejét sajnos nem tudom megmutatni Nektek, de higgyétek el, mindenki elégedett volt, egy morzsa sem maradt belőle. Megvizsgáltam néhány receptet, mielőtt nekiálltam, de valamiért az én fejemben az élt, hogy ebben a tortában igenis kell legyen kandírozott citrushéj, és diós piskóta. Talán egy régi sütizős emlék, nem tudom, de én most így készítettem. Viszont el kell mondjam, ez az első piskótám, ami nem púposodott fel, hanem mindenhol ugyanolyan vastag volt. Juhééj!

P1000451

Hozzávalók: (22 cm-es formához)

Piskóta:

6 egész tojás (sárgája és fehérje különválasztva)
6 ek. cukor
6 ek. víz
6 púpos ek. liszt
5 dkg dió
1 zacskó sütőpor

Krém:
5 tojássárgája
5 dl tej
20 dkg cukor
10 g zselatin

9 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor

4 dkg mazsola
fél dl rum

4 dkg kandírozott gyümölcs (citrom és narancs)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojás sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük, amíg ki nem világosodik. Keményre verjük a tojások fehérjét, és óvatosan hozzákeverjük a sárgájához, végül pedig hozzáadjuk a többi hozzávalót. 25-30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A mazsolát a rumba áztatjuk.

A tejet a tojássárgájával és a cukorral kikeverjük, és alacsony lángon addig melegítjük, míg be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről, a zselatint ekkor fél percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és a meleg krémbe keverjük. Teljesen kihűtjük. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, és a kihűlt krémbe keverjük. Innentől már csak a rétegzés van vissza. A tortát 3 részbe vágjuk, megtöltjük a krémmel, a mazsolával é a kandírozott gyümölcsökkel. Egy-két órát érdemes hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek.

Recept ötlet forrása: itt