Annak ellenére, hogy a család egyik fele nem igazán nagy édességfaló, ez a gesztenyés meggyes torta igen jól elfogyott. Szintén születésnapra készült, sok munka nincs vele, talán a piskótákat külön megsütni kissé időigényesebb, de csak mert kétszer kell kivárni azt a 15 percet, amíg elkészül. A végeredmény azonban megér minden várakozást, a piskótába rejtett meggy szerintem mennyei, nincs fullasztó érzés, a puha, habos gesztenyés krém pedig elolvad a szájban…

DSC_1335

Hozzávalók: (22 cm-es formához)

Piskóta (két piskóta lesz, az alja 3, a teteje 2 tojásból)

3 db tojás
3 ek. forró víz
3 ek. cukor
3 +1/2 ek. liszt
1 tk sütőpor
6 dkg meggy

2 db tojás
2 ek. forró víz
2 ek. cukor
2 +1/2 ek. liszt
1 tk sütőpor
6 dkg meggy

(kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez és a meggy szórásához)

Krémhez:

15 dkg mascarpone
18 dkg gesztenyemassza
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
3 ek. cukor

Díszítésnek:

7 dkg gesztenyemassza
5 dkg meggy

A fagyott gesztenyemasszának a negyedét levágjuk és a fagyasztóban hagyjuk. Ezt fogjuk a díszítésnél felhasználni, de ennek fagyottnak kell maradnia. A maradékot szobahőmérsékleten kiolvasztjuk.
A sütőt 200 fokra melegítjük. Egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, félretesszük. A piskóta készítésnél fontos, hogy a sütő már megfelelő hőmérsékletű legyen, amikor a tésztánk elkészül, így inkább várjunk kicsit, mielőtt nekiállnánk az elkészítésének, nehogy a kész tésztával állni kelljen. A tojásokat a cukorral és a vízzel addig verjük, amíg a színe teljesen ki nem világosodik, és magas hab nem jön létre. Ekkor óvatosan belefogatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Ezzel a tésztánk kész is, mehet a formába. Én nem egyengetem spatulával, csak az oldalát a kezemhez ütögetem és hagyom, hogy ily módon szétterüljön. A meggyet előzőleg liszttel meghintjük, és így a tésztába szórjuk. A piskótát 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ezt a folyamatot megismételjük.
Ha mindkét piskóta teljesen kihűlt, kezdődhet a krém készítés. A mascarponét a cukorral alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a kiolvasztott gesztenyemasszát is. A tejszínt akkor tudjuk jól felverni, ha előzőleg legalább 12 órát hűtőben tároltuk. Amikor kissé habosodik, hozzáadjuk a habfixálót, és keményre verjük. Óvatosan beleforgatjuk a gesztenyés krémbe, és ezzel töltjük meg a tortát. A tetejére ráreszeljük a maradék gesztenyét, a szélét pedig meggyel díszítjük.