Szóval az úgy volt, hogy kitaláltam, ma valami színeset csinálok ebédre. Na nem nekem, hanem a 9 hónapos kiscsajnak. El is döntöttem, hogy édesburgonyát fogok rétegezni spenóttal, milyen jó kis zöld-narancssárga kombináció lesz! El is mentünk a piacra, megvolt a bevásárlás, de amikor már hámoztam az édesburgonyát akkor vettem észre, hogy hoppá, ez most nem narancssárga, hanem fehér. Na, puff, így jártam. A pürésítés után egyértelműen a zöld dominált, ennek ellenére egy szép adagot elfogyasztottunk. (Igen, többes szám, mert én is megkóstoltam, és azt mondtam: hűha, ilyet én is akaroook!)
A receptben használtam már előre fagyasztott alapanyagokat is: húst és sajtot, ezekből érdemes a fagyasztóban mindig tartani, így bármikor előkapható a zöldségek mellé, tartalmasabbá téve az ételeket. A hús leturmixolt és jégkockatartóba kiporciózott főtt marhahús volt. (Természetesen használhatunk csirkét is.) Sajtkockákat is tartok a fagyasztóban, 1x1cm-es kockára vágott kemény sajtot – trappista vagy Anikó sajt.

DSC_1348

Hozzávalók (3-4 adag):

30 dkg édesburgonya
10 dkg spenót
3 gerezd fokhagyma
4 jégkockányi marhahús (turmixolt)
2 kocka (1x1cm-es) sajt (Anikó, trappista)
1 ek. napraforgómag-olaj
kevés frissen őrölt bors

A sütőt 220 fokra melegítjük. A spenótot a zúzott fokhagymával az olajon megfonnyasztjuk. A húst kiengedjük (esetleg gőz fölött melegítjük fel), hogy kenhető állagú legyen. Az édesburgonyát fél cm vastag karikára vágjuk. A rakottast a következőképpen állítjuk össze: édesburgonya, spenót, édesburgonya, hús, zárásként édesburgonya, a tetejére pedig reszelt sajt. Megszórjuk kevés frissen őrölt borssal, pici vizet öntünk alá és az előmelegített sütőben 40-45 perc alatt puhára sütjük.