Könyvet ajándékozni karácsonyra jó dolog, szakácskönyvet meg még jobb. Hogy miért? Mert a megajándékozott utána rajtunk próbálhatja ki újonnan jött receptötleteit. Például. Abszolút nyer-nyer szituáció, ezzel aztán mindenki jól jár. Én is szeretek szakácskönyvet kapni, próbálom is nyomon követni az éppen aktuális megjelenéseket, szóval az jutott eszembe összeállítok egy listát a legfrissebb itthon megjelent szakácskönyvekről, hátha ezzel ötletet adok másoknak is. Íme az én 5+1-es listám, amelyből bármelyiket elfogadnám!

mautner zsofia2

1) Rengeteg gasztro blog van hazánkban, de ki ne hallott volna a Chili&Vanilia szerzőjéről, Mautner Zsófiról? Nekem az elsők között volt, akit nyomon követtem, szeretem a stílusát, receptjeinek vagányságát és azt, hogy úgy tudja az ételeket egyszerűen előadni, hogy közben kicsit csavar is rajtuk. A tavaly megjelent Főzőiskola – Alapfok könyve után idén jelent meg a Középfok, és mindössze egy-két hete kapható a Felsőfok is. Ezzel a sorozat teljes, a Felsőfok komplett repertoárt kínál az előételektől a desszerteken át, és még azon is túl, a Zsófitól megszokott ChiliVanília stílusban. Külön kiemelném a DVD mellékletet, ami szerintem szuper ötlet, a konyhában bizonytalanoknak tényleg hasznos segítség, ha ténylegesen el is leshetik a mozdulatokat, trükköket. Kiknek ajánlom? A Felsőfokot elsősorban azoknak, akik már otthonosan mozognak a konyhában, de szeretnének néhány bombabiztos villantós receptet a tarsolyukba, a teljes sorozatot pedig azoknak, akik most ismerkednek a gasztronómia rejtelmeivel.

Borbas Marcsi

2) A Borbás Marcsi által készített Gasztroangyal ugyancsak olyan tényező hazánkban, amit nehezen lehet kikerülni minden gasztronómiát szerető embernek. Első szakácskönyve, mely a “Sűrűje” címmel került a boltokba még nyomda illatú, december 5-én jelent meg. Ennél a szakácskönyvnél azt kapjuk, amit ígérnek: 100 ínycsiklandozó recept, ami azt hiszem bármelyik hétvégi ebédre elkészíthető. Nem használ egzotikus fűszereket, minden olyan “hazai” benyomást kelt, ízig-vérig magyar szakácskönyv. A képeket – ígéretéhez híven – nem stilizálja túl, azt látjuk, ami a végeredmény, mindenféle stylist nélkül, de ettől egyáltalán nem csökken bennem a tettvágy, hogy elkészítsem a könyvben látható ételeket. Talán még bizakodóbban is fognék neki, hogy biztos sikerülni fog… Kiknek ajánlom? Akik szeretik a magyar konyhát, a helyi, regionális ízeket, és szívesen tartanák egy helyen a Gasztroangyal 100 legkedvesebb receptjét.

Hegyi Barbara

3) Hegyi Barbara művésznő szakácskönyve “Alkalomadtán” címmel jelent meg. Először csak kíváncsiságból vettem fel a “megnézendő” listámra, akkor még nem tudtam, hogy ez már a második szakácskönyve a népszerű színésznőnek. Igen kellemesen csalódtam, nagyon tetszett a tematika, ami 30 fél menüsort állít össze különböző alkalmakra a szexi reggelitől át, a születésnapon és a karácsonyon túl a macskajajos ébredésekig. Igényesen kidolgozott könyv, ízléses fotók, jónéhány recept pedig már a nézegetés közben felkeltette az érdeklődésemet. Kiknek ajánlom? Szinte bárkinek, hisz minden háztartásba jól jöhet egy konkrét menüsorokat tartalmazó szakácskönyv.

fozelekes feri

4) Nagy érdeklődéssel vártam magam is “Főzelékes” Feri első szakácskönyvét. Mivel a hét legtöbb napján főzök, ezért heti egyszer legalább kerül főzelék az asztalra, hisz gyorsan elkészül, és szezonális alapanyagokból elkészítve még olcsó is. Nagyon megfogott az ötlet, hogy mindezt igenis lehet változatossá tenni. Férjemmel nézegetve a jobbnál-jobb fotókat neki mindössze egy kérdése volt: “És a feltét?” Nyugi  – mondtam -, van recept arra is. Kiknek ajánlom? Gasztrománoknak, vagy akik hét közben is rendszeresen főznek és nem félnek a főzelékek megújításától.

 

elo edessegek konyve

5) Lénárt Gitta most megjelent receptes könyve talán kicsit réteg könyvnek tűnhet, de manapság már annyiféle diétával, életmóddal élnek emberek, hogy fontosnak tartottam ezt is beletenni az ajánlóba. A könyv az “élő” (azaz nyers) édességekről szól, ahol minden desszert úgy készül, hogy semmilyen hőkezelésen, sütésen vagy főzésen nem esik át, így a benne lévő tápanyagok és vitaminok sem vesznek el az elkészítés során. Biztos vagyok benne, hogy én is fogok ilyen típusú desszerteket készíteni, mert ily módon is csak még változatosabbá, grátisznak pedig még egészségesebbé is tehetem a magam és a családom sütizési szokásait. Kiknek ajánlom? Akiket érdekel a nyers étkezés, vagy csak az édességről nem tudnak lemondani, de hajlandóak azt egészségesebben elfogyasztani.

Limara

5+1) Limara, azaz Tóthné Libor Mária szerintem a legismertebb hazai gasztroblogger, ha kenyérsütésről, kalácskészítésről vagy bármilyen kelt tésztáról van szó. Ez az év igen zsúfolt lehetett a számára, mert két szakácskönyve is megjelent: a “Limara Péksége” még a nyáron, és a “Limara praktikái” éppen Mikulás napján. Húgom a kedvemért elment a könyvbemutatóra, és megtekintette a könyvet: Elmondása szerint nagyon szép képek, részletes leírások és szemléletes fázisfotók is segítik az olvasó dolgát. A könyvbe a kiadó honlapján nyerhetünk betekintést (itt), a leírás szerint 13 alaptészta, 40 féle sós és édes töltelék, valamint számos formázási és fonási technika található benne. Kiknek ajánlom? Akik vágynak arra, hogy lakásukat a frissen sült péksütemények illata lengje be, és ezért hajlandóak tenni is.

A képek forrása 1-5:  www.bookline.hu
Kép forrása 6: www.hazipekek.hu