Igaz-igaz, hogy tavaly már készítettem egy granolát, de higgyétek el, ez a mostani sós olívaolajos változat is megér egy posztot. A New York Times oldalán jött velem szembe és nem tudtam ellenállni, hogy el ne készítsem. Az olívaolajtól és a sótól egy édes-sós végeredményt kapunk, abbahagyhatatlan. Nagyon szuper karácsonyi ajándék lehet belőle, zárt dobozban hetekig is eláll. A poszt végén egy letölthető címkét is mellékelek, szóval a csomag tartalma nem csak finom, de design-os is lesz.
Én nem használtam cukrot, csak mézet, no meg egy-két alapanyagot is felcseréltem benne – természetesen… – A legnagyobb öröm az elkészítés kapcsán az volt, amikor szüleim eljöttek látogatóba, és bár vonakodva kóstolták meg, a végén egy adagot még pakoltam is nekik, annyira ízlett. Hiába, ilyen egy sikeres gasztro ajándék!

DSC_0767

Hozzávalók (kb. 2 literhez, 3 dl-es csészét használva):

3 csésze zabpehely
1 és 1/2 csésze aprított dió
1 csésze kókuszreszelék
1 csésze tökmag
1 csésze aszalt gyümölcs (nálam mazsola és vörösáfonya fele-fele arányban)

1 tk. só
1/2 tk. szerecsendió
1 tk. fahéj

1 csésze méz
1/2 csésze extra szűz olívaolaj

A sütőt 160 fokra melegítjük. A száraz hozzávalókat egy mély tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a mézet és az olívaolajat és a mézet, és alaposan átforgatjuk, hogy mindent befedjen. A legnagyobb tepsinket vesszük elő, letakarjuk sütőpapírral, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a müzlit. Az előmelegített sütőbe tesszük 30 percre, majd átkeverjük, és visszatesszük további 15 percre. Kivéve 20 percet hűtjük, utána mindenképpen fordítsuk meg, és szedjük le róla a sütőpapírt – különben ráragad! -. Pihentessük további fél órát, majd törjük apróra, és töltsük edényekbe.

Címke letöltéshez katt: Sós olívaolajos granola

CÍmke forrás: itt