Két éve pontosan ezen a napon posztoltam az első bejegyzést a blogon. Talán számot kellene vetnem ezzel a két évvel, de most mégsem teszem. Csak az előttem álló célokat figyelem: minél több izgalmas, új receptet kipróbálni, gasztro élményeket is megosztani és kissé alakítva az eddigi tematikán hónapról-hónapra egy jó kis központi témát kiemelni, akár Veletek együtt, közösen. Nem vágyom másra, csak azokra a kedves visszajelzésekre, amiket karácsony táján is kaptam tőletek, hogy kipróbáltátok ezt vagy azt a receptemet. Ez nekem konstans boldogságforrást jelent, ezúton is köszönöm! A blogszülinapot pedig mi mással is ünnepelhetném, mint egy tortával, ami a hónap témájának szellemében teljesen nyers alapanyagokból készült. Próbáljátok ki, megéri!

DSC_0941

Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):

8 dkg mandula (3-4 órára beáztatva)
6 dkg datolya (mag nélkül mért súly)
5 dkg zabpehely
1/2 tk. fahéj

Citromkrém:
15 dkg kesudió (3-4 órára beáztatva)
2 citrom héja
2,5 citrom leve
1 dl kókuszolaj
3 ek. agave szirup
késhegynyi kurkuma

2 db érett banán
10 dkg áfonya
2-3 ek. citromlé

2 dl kókuszkrém

Fontos, hogy a kókuszkrémet legalább 12 órára hűtőbe tegyük, mielőtt használnánk.
Először elkészítjük a torta alját. A datolya kivételével a hozzávalókat az aprítógépben kissé megdolgozzuk, lehetnek benne nagyobb darabok. Ehhez a masszához adjuk hozzá a datolyát, egy percet még krémesítjük – vigyázzunk, tartsunk szünetet, nehogy túlterheljük a gépet -, majd a tortaforma aljában eloszlatjuk.
A kesudiót a citrom levével és héjával 2-3 perc alatt krémesre pürésítjük. Ehhez adjuk hozzá a kókuszolajat, az agave szirupot és a késhegynyi kurkumát. Ezt tovább krémesítjük, amíg egy homogén állagú krémet nem kapunk. (Ha a kókuszolajunk nem folyékony halmazállapotú, tegyük egy pohárba, és azt forró vízbe állítva várjuk meg, míg felolvad. Így könnyebben hozzákeverhető a krémhez.)
A banánt felszeleteljük, és kevés citromlével meglocsoljuk. A banán szeleteket a tortaaljra tesszük, erre jöhet a citromkrém.
A kókuszkrémet habbá verjük – állítólag a legbiztosabb eredmény egy habszifonnal érhető el -, de nekem eddig enélkül is sikerült. A torta tetejére halmozzuk a megmosott áfonyát, és a kókuszkrémet is.

DSC_0945