Azt kell hogy mondjam, elégedett vagyok az első hónap kihívásával, a nyers édességek elkészítését sikerült egész jól megismernem. Ez a nyers narancsos trüffel torta nem csak ízre, de kinézetre is elnyerte a tetszésemet, olyan jól mutatott rajta a nyers csoki glazúr mandulával díszítve… Biztos vagyok benne, hogy lesz még folytatás – nyáron majd a friss gyümölcs szezonban, hú de jó lesz – mert ezek valóban finom, ugyanakkor egészségesebb édességek, és nekem ez tetszik. Azt nem mondanám, hogy diétásak, de egy-egy szelet minőségi süti még belefér, ugye?

DSC_0005

Hozzávalók (22 cm-es formához):

Alap:

8 dkg mandula (3-4 órára beáztatva)
10 dkg zabpehely
1 tk. kakaópor (nyers)
3-4 tk. agave szirup
0,5 dl kókuszolaj

Trüffelkrém:

15 dkg datolya (mag nélküli mennyiség)
4 dl kókuszolaj
3 dkg kakaópor (nyers)
1 narancs héja és leve

Csoki glazúr:

3 dkg kakaópor
0,5 dl kókuszolaj
3 ek. agave szirup

Díszítéshez: szeletelt mandula

A mandulát és a datolyát külön-külön néhány órára áztassuk be. (Tipp: ha a datolyát leöntjük forró vízzel, negyed óra alatt teljesen megpuhul, én most így készítettem. Szerintem ez még nem sérti a nyers étkezés szabályait, de mindenki döntse el maga.) A zabpelyhet az aprítógépben morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a mandulát és a kakaóport, és ezt is a kívánt állagúra – nálam teljesen morzsásra – aprítjuk. Hozzáadjuk az agave szirupot és a folyékony kókuszolajat, és kezünkkel összedolgozzuk. A tortaformába aljában elegyengetjük és hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a trüffel krémes. A puha datolyát az aprítógépbe helyezzük a kakaóporral és a kókuszolaj felével. (A kókuszolaj híg állapotának elérése történhet gőz fölött, vagy az edényt forró vízbe állítva is. Folyamatosan kevergessük, és figyeljünk, hogy ne forrósodjon fel. Általában ha a fele már folyékony, levehetjük a gőzről, mert a maradék kevergetéssel már feloldódik.) Alaposan összeturmixoljuk, amíg teljesen sima állgaú krémet nem kapunk – ez eltarthat pár percig, tartsunk szünetet, nehogy leégjen a motor -. Ezután hozzáadjuk a narancs levét és héját, valamint két-három részletben a maradék folyékony kókuszolajat. Mindegyik adagnál egy-egy percig krémesítjük még a trüffelkrémet. Öntsük a tortaformába és tegyük fél órára hűtőbe.
Ha a trüffelkrém megkeményedett, készítsük el a nyers csoki glazúrt. A kakaóport és a folyékony kókuszolajat keverjük össze egy villa segítségével az agave sziruppal. Azért javaslom a villa használatát, hogy biztosan ne maradjanak benne kakaódarabok – de használhatunk habverőt is-. Öntsük a glazúrt a megkeményedett (!) trüffelkrémre, és kissé ide-oda döntve segítsük, hogy mindenhol szétterüljön. Díszítsük körben szeletelt mandulával, és tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon. Fél óra múlva fogyasztható.

DSC_0007