Kislányként sokszor fürödtünk szüleimmel és tesóimmal Harkányban, ahol mindig kaptunk egy-egy adag minifánkot. Amikor a receptek után nézelődtem, sajnálattal láttam, hogy a minifánkok  valójában porból készülnek, szóval eredeti receptet találni nem is lehetne. Mindazonáltal sikerült egy közel hasonló eredményt elérnem, elégedett voltam vele. Lyukas ugyan nem lett a közepe, de olyan hamar bekapjuk őket, hogy fel sem tűnik majd!

DSC_0192

Hozzávalók (35-40 darabhoz):

3 dkg tejföl
1 dl tej
1 db tojás
1 és 1/4 tk. vanília kivonat
3 dkg vaj
22 dkg liszt
2 tk. sütőpor
1/4 tk. só
1/2 tk. őrölt szerecsendió
10 dkg cukor

3-4 ujjnyi olaj

fahéjas porcukor a szóráshoz

Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. A tejet a tojással, a vaníliakivonattal és a tejföllel egy tálba mérjük, és külön összekeverjük az összes száraz hozzávalót. Ehhez adjuk a vajat és a tejes keveréket. Egy sűrű palacsintatésztát kell kapjunk.
Az olajat felforrósítjuk, és alacsony lángra állítjuk. Ez fontos, mert a túl forró olaj kívül megégeti a fánkot, belül viszont nyers marad. Kiskanállal 3/4-ig merítjuk a tésztát, és az ujjunkkal vagy egy másik kiskanállal az olajba tesszük. Egyszerre körülbelül 7-8 darabot tegyünk az olajba, és mindegyik oldalát 45-60 mp alatt süssük aranybarnára. Papírtörlőn megszárítjuk és fahéjas porcukorral szórjuk meg.

Forrás: innen