A sok olajban sült fánk után úgy gondoltam, hogy most végre egy sütőben sült fánkot készítek. Akadtak azonban zökkenők a kivitelezésben. Szóval, megint úgy jártam, hogy adott volt egy recept, viszont az elkészítéssel gondjaim voltak. És most kivételesen nem azért, mert bénáztam. A tészta úgy sikerült, ahogy a nagy könyvben meg van írva, azonban a leírtakkal ellentétben utólag beláttam, hogy a tésztát nem érdemes tojássárgájával bekenni, mert ez a kész ekler fánkot a sütőből kivéve felpuhítja. A másik problémám a sütés hőfokával, idejével volt. Próbáltam egy hőfokon, két hőfokon, gőzzel, gőz nélkül, de végül sikerült. Nem sütöttem öt adagot, csak hármat. Hogy melyik verzióval voltam elégedett, a lenti posztból kiderül.

DSC_0211

Hozzávalók (kb. 20-22 db-hoz):

Tésztához:

125 ml tej
125 ml víz
10 dkg vaj
1 tk. só
1 tk. cukor
15 dkg liszt
4 egész tojás

Gesztenyekrém:

20 dkg gesztenyemassza
20 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor

Csokidíszítés:

0,5 dl tejszín
5 dkg étcsokoládé
1 tk. méz

A liszt és a tojás kivételével a tészta hozzávalóit egy edénybe tesszük, és közepes lángon felforraljuk. Apránként hozzáadagoljuk a lisztet, először kézi habverővel, majd ha összeállt fakanállal keverjük. Egy gombócot kell kapnunk, amit még további egy-két percig főzünk, a kanállal folyamatosan ellapítva, átfordítva, hogy mindenhol érje hő. Egy másik tálba tesszük – amibe majd a tojásokat is belekeverjük, és langyosra hűtjük. Ha kihűlt, a tojásokat egyesével (!) hozzáadjuk, mindegyik tojást gépi habverővel alaposan elvegyítjük a tésztában. Először a tészta apró darabokra válik szét, majd ahogy dolgozzuk bele a tojást – mindegyiket körülbelül fél percig – egy szép, sűrű, nem túl folyós tésztát kapunk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, már amikor hideg behelyezünk az aljára egy edényt, amibe vizet töltünk. A tepsibe sütőpapírt vagy szilikon lapot helyezünk. Egy 3 cm-es habzsákkal – én levágtam egy 3 cm-es darabot egy erőseb, fagyasztóba való zacskóról – 10-12 cm hosszú csíkokat nyomunk. A tésztát betesszük az előmelegített sütőbe, 200 fokon 10 percig, majd az ajtót kissé kinyitva további 15-20 percig sütjük.
A krémhez a kiolvadt gesztenyemasszát a mascarponéval összekeverjük, és ehhez óvatosan adjuk a felvert tejszínhabot. A krémet a félbevágott tésztába töltjük, vagy ha van vékony csövünk, alulról töltjük meg a fánkokat. A csokidíszhez a tejszínt a mézzel felforraljuk, és a tűzről levéve belekeverjük az étcsokoládét. Ismét levágtam egy zacskó végét – most 2-3 mm-est, és ezzel díszítettem az ekler fánkokat.

Recept forrása: Michel Roux – Tésztavarázs
Elkészítés forrása: innen