Talán senkit nem ér meglepetésként, ha bejelentem, hogy a február hónap a farsangi fánkok körül fog forogni. Minden héten egy fánk recept a célkitűzés, remélem tetszeni fog a felhozatal. Ezzel a recepttel meg úgy volt, hogy eredetileg sütőben sült amerikai fánkot szerettem volna készíteni. Pontosabban “ring doughnut”-ot, gyűrű alakú fánkocskákat. És azért sütőben, mert gondoltam megúszom olajszag nélkül. El is készült egyfajta recept, csak az volt a konklúzió, hogy ez bizony nem fánkos. Inkább emlékeztetett süteményre, mint fánkra, szóval akkor azt mondtam: újratervezés. Két receptet használtam inspirációnak (itt és itt) ebből sült ki a fánk próbám: gyűrű alakú fánk és töltött minifánkok. Nutella világnapja alkalmából nutellás-csokis krémmel díszítettem/töltöttem. Elég jó lett…

DSC_0022

Hozzávalók:

40 dkg liszt
7 dkg porcukor
1 zacskó szárított élesztő
1,5 dl tej
2 tojás sárgája
1 egész tojás
5 dkg olvasztott vaj
csipet só

olaj a sütéshez

Krémhez:

10 dkg étcsokoládé (60%-os)
1 dl habtejszín
4-5 ek. nutella

A lisztet a cukorral és az élesztővel egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a langyos – nem túl meleg – tejet. Gép vagy a kezünk segítségével alaposan összekeverjük, míg egy ruganyos tésztát nem kapunk belőle. Egy nagy tálat vékonyan kiolajozunk, ebbe helyezzük a tésztát, amit egyszer-kétszer megforgatunk, hogy az olaj mindenhol befedje. Meleg helyen letakarva 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük. (Én úgy szoktam, hogy a sütőt a legkisebb fokozatra állítom, és kissé kitámasztom. Így teszem bele a tálat letakarva, ami egy óra alatt szépen megkel, még sosem csalódtam.)
A tésztát lisztezett deszkára borítom, és sodrófa, valamint a kezem segítségével egy cm vastagra nyújtom. 8 cm-es köröket szaggatok, közepét 3-4 cm átmérőjű (feles) pohárral lyukasztom ki. A maradékot újranyújtom, és megismételem a műveletet. Ha meghagyjuk a közepeket is, akkor kb. 10 db gyűrű alakú fánkunk, és kb. 12-14 db mini fánk jön ki belőle. Meleg helyen negyed óra alatt – én ismét sütőben! – a duplájára kelesztem.
Elkészítem a krémet: a tejszínt a csoki felével és a nutellával gőz fölött megolvasztom. Ha elolvadt leveszem róla és hozzávegyítem a maradék csokidarabokat is. Félreteszem.
Egy edényben közepes lángon olajat hevítek. Én most a wok sütőmet használtam ilyen célra, mert úgy vettem észre, hogyyí nagyon jól szabályozható a benne lévő olaj hőmérséklete. Körülbelül 3 ujjnyu olajat öntök az edénybe, és felforrósítom. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, néha szórjunk bele pici lisztet, és ha az olaj körbebugyogja, már tehetjük is bele a fánkokat.
A fánkok mindkét oldalát 1-1 percig (igen, és nem tovább) sütjük, amíg aranybarna színű nem lesz. Ugyanígy járunk el a gyűrű alakú és a mini fánkok esetében is.
A tölteléket habzsákba adagoljuk, és a legkisebb fejjel a minifánkok belsejébe töltjük, valamint a gyűrű fánkok tetejére halmozzuk a krémet.

DSC_0017