Ebben a hónapban a témánk mi más is lehetne, mint a Húsvét. Ezt azonban nem egyedül találtam ki, mert a következő időszakban a tematikus receptekhez a fotót nem én, hanem a Zalavári Veronika Photoblog fogja készíteni, melyet ezúton is nagyon köszönök! Vera pécsi bloggereket keresett, mert szeretné fejleszteni ételfotózási technikáját, de arra már nincs ideje, hogy kifejezetten ilyen céllal főzzön is a teendői mellett. Én meg kapva kaptam az alkalmon, mert így elleshetek jópár trükköt egy profitól. Remélem tetszeni fog amit alkottunk!
A finn pulla egy kelt tészta, ami azonban nem tartalmaz se tejet, se tojást. Töltelék nélkül talán még tovább eltartható lenne, de a leírás szerint így is két napig puha marad szobahőmérsékleten tárolva. Én személy szerint nagyon szeretem a pudingos-lekváros változatokat, de lehetne bármilyen más töltelékkel – akár túróval is – variálni. Próbáljátok ki!

IMG_1051

Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):

1 csomag szárított élesztő
15 dkg cukor
5 dl meleg víz
1 tk. őrölt kardamom (kb. 5 db)
60+20 dkg liszt
10 dkg vaj

4 dl tej
4 ek. cukor
1 csomag vaníliás pudingpor

házi eperdzsem (vagy más lekvár)

tojás a lekenéshez

Az élesztőt a cukorral, a meleg vízzel és a kardamommal összekeverjük. Ha egész kardamomot vásároltunk, akkor pucoljuk meg, és a benne lévő magvakat őröljük porrá. A keverékhez adjunk apránként 60 dkg lisztet. Én megfogtam a habverő egyik dagasztólapátját, és ennek segítségével kevertem bele a lisztet. Ez a massza már kissé összeáll, de még látszik rajta, hogy nem vett fel elég lisztet. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és apránként belekeverjük a maradék lisztet. Ameddig tudjuk, a keverővel, utána kézzel. Lisztezett deszkára borítjuk, és alaposan átgyúrjuk. A sütőt előmelegítjük 50 fokra és a tésztát letakarva fél órát kelesztjük benne.
Elkészítjük a pudingport: A tejet a cukorral és a pudingporral csomómentesre keverjük, és felfőzve besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
A sütőt 190 fokra melegítjük. Ha megkelt a tészta, 9-10 dkg-os darabokat vágunk belőle (ez fontos, mert nagyon meg fog dagadni sütés közben). Ha ragad, kissé belisztezve gombócokat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Veszünk egy szélesebb aljú felespoharat, és a gombócba mély lyukat nyomunk, olyan erősen, hogy az ne ugorjon vissza azonnal. Ebbe töltünk 1 teáskanál pudingot és 1 teáskanál lekvárt, majd további 15 percet kelesztjük. A szélét lekenjük a felvert tojással, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Lezárt dobozban akár 2 napig is friss marad.

IMG_1081