Már régóta szemezgettem az angol kalács, a hot cross bun receptjével, ami kifejezetten húsvéti ételnek számít. A gombócokra rajzolt kereszt a húsvéti keresztet szimbolizálja. Reggelire ehetjük lekvárral, még másnap is finom, puha, a beletett cukrozott gyümölcsöktől kissé egzotikusabb ízű a végeredmény. Én egy tortaformában készítettem, így a gombócok kissé egybesültek, de így is jól szétszedhető volt. Ha nem ragaszkodunk a tortaformához, süssük tepsiben, egymástól kissé távol elhelyezve a gombócokat.

IMG_1110

Hozzávalók (16 db-hoz):

3 dl tej
5 dkg vaj

50 dkg liszt
1 tk só
7, 5 dkg cukor
1 csomag szárított élesztő
1 egész tojás

1 narancs héja
1 tk. fahéj
5 dkg mazsola
5 dkg kandírozott gyümölcs

2 púpos ek. liszt

2 ek. baracklekvár

A tejet a vajjal felforrósítjuk, majd langyosra hűtjük. A lisztet a sóval, az élesztővel és a cukorral egy tálba helyezzük, ebbe öntjük a tejes keveréket és adjuk hozzá a tojást, amit aztán alaposan összedolgozunk. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, és átgyúrjuk. Ha már nem ragad, kissé kilapítjuk, és rászórjuk a mazsola és a kandírozott gyümölcs felét. Átgyúrjuk, majd rászórjuk a maradékot, és ezzel is alaposan összegyúrjuk (több lisztet már ne adjuk hozzá, mert akkor a tészta kiszárad). Kiolajozott edénybe tesszük, és 1 óra alatt (vagy sütőben kb. 50 fokon fél óra alatt) megkelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára helyezzük, és 16 részre osztjuk. Gombócokat formázunk. Két lehetőség áll előttünk. Vagy egy 26 cm-es tortaformába helyezzük a gombócokat egymás mellé (én így csináltam), vagy pedig sütőben helyezzük egymás mellé, nem túl szorosan. Az előbbi esetben szerintem az eredmény mutatósabb, ugyanakkor kevésbé őrzi zsemle formáját, felfelé nő sülés közben, míg utóbbinál lehetőség van a gombócok távolabb való elhelyezésére, így a formáját jobban fogja tartani.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, ez alatt a gombócok még egyszer megkelnek. Két púpos evőkanál lisztet keverjünk össze körülbelül 4-5 evőkanál vízzel, amíg egy nagyon sűrű palacsintatésztát nem kapunk. Egy műanyag zacskóba tesszük, aminek a végét épp csak lecsippentjük, hogy körülbelül 1-2 mm vastag kereszteket tudjunk rajzolni a gombócokra. Előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük (a csíkok helye fehér marad), majd a sütőből kivéve forrón lekenjük a baracklekvárral.

IMG_1126