Az első szülinapi ünnepségre két torta is készült. Egy bababarát (itt) és egy felnőttbarát, értsd: alkoholos. Képért ismételten köszi Húgomnak!
Igazi, főzött puncskrém, isteni finom lett. Ebben már csak azért is biztos vagyok, mert Apósom bizony nem sűrűn szokta süteményre mondani, hogy ez bizony jó lett. Biztos, hogy ilyet még fogok készíteni. Nem igazán vagyok nagy díszítés mester, de ez a kakaóbab-ropogós, amit innen lestem el, igazán mutatós volt a torta tetején. Na, és persze finom is. Ez nem is kérdés.

DSC_0092Hozzávalók (24 cm-es formához):

Fehér tészta (formában):

3 tojás

  1. ek. cukor
    0,5 dl olaj
    1 tk. sütőpor
    3 púpos ek. plusz egy fél ek. liszt

Barna tészta (tepsiben):

6 tojás
6 ek. cukor
1 dl olaj
2 tk. sütőpor
6 púpos ek. liszt
1/2 ek. holland kakaópor

Puncskrém: (recept innen)

6 tojás sárgája
20 dkg cukor
5 dl édes fehérbor (nálam most Tokaji Kedves)
2 csomag vaníliás cukor
2 ek. liszt
2 lapzselatin
1/2 tk. piros ételfesték

20 dkg puha vaj
1 ek. rum

Csoki glaze:

12 dkg habtejszín
12 dkg étcsokoládé
1 ek. méz

Kakaóbab-ropogós (tuile):

25 g tej
25 g vaj
30 g porcukor
20 g akácméz
35 g kakaóbabtöret
7 g holland kakaópor

Először elkészítjük a tésztákat. A sütőt 180 fokra melegítjük. A fehér tésztához a cukrot a tojással habosra keverjük, legalább a duplája legyen. Óvatosan belevegyítjük az olajat, majd hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. KIvajazott, kilisztezett tortaformába tesszük, és 15 perc alat készre sütjük. Rácson kihűtjük, félbevágjuk. Ugyanígy elkészítjük a barna tésztát, amit egy sütőpapírral bélelt körülbelül 28×38 cm-es tepsiben eloszlatunk, és 15 perc alatt alatt megsütjük. Még melegen feltekerjük a rövidebbik oldalát tartva magunk felé.

A kakaóbab-ropogós hozzávalóit a kakaóbab-töret kivételével felforraljuk. Belekeverjük a kakaóbabot és vékonyan szétkenjük egy sütőpapíron. Az előmelegített sütőben 6-8 perc alatt sütünk rajta. Kihűtjük.

Elkészítjük a puncskrémet. A tojások sárgáját összekeverjük a cukorral, felöntjük a borral és belekeverjük a lisztet. Gőz fölött felfőzzük, amíg be nem sűrűsödik. Belekeverünk fél teáskanál piros ételfestéket, teljesen kihűtjük, és belekeverünk 20 dkg vajat és 1 evőkanál rumot. Kezdődhet a torta összeállítása, amihez a tortaformát is használjuk. A torta egyik felét a forma aljába helyezzük. A feltekert kakaós piskótából levágunk egy 4 cm széles darabot, és kibéleljük vele a tortaforma oldalát. A maradék piskótát apróra tépkedjük, vagy aprítógépbe tesszük, és összekeverjük a puncskrémmel. Ezt töltjük bele a formába, és lefedjük a piskóta másik kerek felével. Egy-két órát hagyjuk, hogy összeálljon.

Elkészítjük a csoki glazet. A habtejszínt a mézzel felforraljuk, levesszük a tűzről és belekeverjük az apróra tört csokoládét. Bevonjuk bele a tortát, és díszítjük az összetört ropogóssal.