Csütörtökön elutazunk Isztambulba. Szerettem volna, ha a májusi téma a török receptek körül mozog, de az a helyzet, hogy júniusban dolgozatot kell leadnom, és közben még örömteli dolgok miatt rosszullét is gyötört, szóval még nem tudom mindez hogyan valósul meg. Ez a recept nekem is amolyan ráhangolódás volt, egy török blogon találtam. Az biztos, hogy az útról szeretnék egy posztot írni, és remélem, hogy Verával sikerül egy fotózást összehozni még ebben a hónapban… Majd meglátjuk, megteszem amit tudok. Ezt a képet mindenesetre köszönöm Veronika Zalavári Photoblog! A csodálatos kandírozott levenduláért pedig nagy puszi Bortündérnek!

ételfotók (11)

Hozzávalók (4 személyre):

10 dkg mandula
1 l tej
4 tojás sárgája
2 tk. (4 dkg) keményítő
10 dkg cukor
2-3 tk. mandula kivonat

Díszítéshez: gyümölcs, tejszínhab, nálam kandírozott viola

A mandula, ha nem hámozottat veszünk – ami elég drága – blansírozni kell. Ne ijedjünk meg ettől a művelettől, pofonegyszerű, én magam is meglepődtem. Felforralunk kellő mennyiségű vizet, beleöntjük a mandulát, és újraforralástól számítva öt percig blansírozzuk. Ezután hideg vízzel átmossuk, kiterítjük, és egy egyszerű mozdulattal kinyomjuk a mandulát a héjából. Pepecselős, de nem bonyolult végrehajtani.
A mandulát ledaráljuk, és félretesszük. Alaposan elkeverjük a tejet a többi hozzávalóval, legvégül mehet bele a darált mandula. Alacsony hőfokon melegíteni kezdjük, amíg puding állagúra nem sűrűsödik. Ezután kiadagoljuk, és hagyjuk, hogy langyosra hűljön – szerintem legalábbis akkor a legfinomabb mindenféle puding – . Díszíthetjük gyümölccsel, tejszínhabbal. Én már régebben kaptam ajándékba kandírozott violát, ezzel ékesítettem. Mennyei lett!